Makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i rukolą
lubella
Pyszny pomysł na śródziemnomorski obiad, który przywoła letnie wspomnienia. Aromatyczny tuńczyk, suszone na słońcu pomidory i świeża rukola to nie tylko ciekawe, ale i znakomite połączenie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
739
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 2
Pyszny pomysł na śródziemnomorski obiad, który przywoła letnie wspomnienia. Aromatyczny tuńczyk, suszone na słońcu pomidory i świeża rukola to nie tylko ciekawe, ale i znakomite połączenie.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron lubella express świderki
1 puszka tuńczyk w oleju
10 szt. suszone pomidory w zalewie
1 szt. cebula czerwona
1 szt. pomidor
1 łyżecz. oregano
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Świeżego pomidora, czerwoną cebulę i suszone pomidory kroimy w kostkę.
Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią tuńczyka wraz zalewą. Podsmażamy przez ok. 3 minuty. Następnie dorzucamy pokrojoną cebulę, pomidora i suszone pomidorki.
Podsmażamy następne 3 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Rukolę myjemy. Ugotowany makaron łączymy z podsmażonymi składnikami i świeżą rukolą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
739
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.