Makaron z tuńczykiem, serem feta i bazylią

Lubella

Szybki i prosty makaron z tuńczykiem, serem feta i świeżą bazylią to idealna propozycja na lekki, a zarazem sycący obiad lub kolację. Danie przygotujesz w mniej niż 30 minut, co czyni je świetnym wyborem na zabiegane dni. Soczyste pomidorki koktajlowe, aromatyczny czosnek, kapary i oliwki tworzą wyjątkowo bogaty smak, który doskonale komponuje się z delikatnym tuńczykiem i kremową fetą. To przepis, który zachwyci każdego miłośnika włoskich smaków i zdrowej kuchni. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szybki i prosty makaron z tuńczykiem, serem feta i świeżą bazylią to idealna propozycja na lekki, a zarazem sycący obiad lub kolację. Danie przygotujesz w mniej niż 30 minut, co czyni je świetnym wyborem na zabiegane dni. Soczyste pomidorki koktajlowe, aromatyczny czosnek, kapary i oliwki tworzą wyjątkowo bogaty smak, który doskonale komponuje się z delikatnym tuńczykiem i kremową fetą. To przepis, który zachwyci każdego miłośnika włoskich smaków i zdrowej kuchni. Życzymy smacznego!
14
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
120 g tuńczyk w sosie własnym
1 szt. cebula czerwona
2 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. płatki chili
1 łyżka kapary
200 g pomidorki koktajlowe
150 g makaron lubella bucatini
50 g oliwki czarne
300 ml passata pomidorowa łowicz
1 pęcz. świeża bazylia
Do podania
50 g ser feta
1 pęcz. świeża bazylia
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka skórka z cytryny
Przygotowanie
Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i płatki chilli. Smaż około 2–3 minuty.
Wrzuć pomidorki przecięte na pół, kapary i oliwki. Smaż przez 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodaj tuńczyka.
Wlej passatę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 10–15 minut.
W tym czasie ugotuj makaron al dente.
Wymieszaj makaron z sosem na patelni.
Podawaj makaron posypany pokruszoną fetą, świeżą bazylią i startą skórką z cytryny. Skrop sokiem z cytryny przed podaniem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.