Makaron z tuńczykiem i groszkiem w pomidorach

malg
Makaron z tuńczykiem i groszkiem w pomidorach

1

2.1 / 13

Tuńczyk, czyli coś dobrego na piątkowy obiad;-)) U mnie dziś makaron razowy, ale zależy, co kto lubi i co może jeść. Obrane ze skórki i zesmażone pomidory stanowią bazę sosu; dodaję również pomidory suszone, bo wtedy cała potrawa ma fajny smaczek.Zielony groszek zawsze ożywia danie kolorystycznie i smakowo, dodaje mu wesołości;-)) Zwieńczenie całości, czyli parmezan i świeża bazylia. Co prawda wielka nagonka na rtęć w tuńczyku skończyła się wielką klapą, lecz w świadomości ludzi pozostał strach przed tuńczykiem, gdyż rzekomo zawiera on najwięcej tego toksycznego pierwiastka wśród popularnych ryb morskich. Bardzo lubię tuńczyka w sosach i sałatkach, więc ciężko mi z niego zrezygnować. Wymyśliłam, że będę go jednak jadła od czasu do czasu. Może umówmy się, że tuńczyka niech ograniczają przyszłe mamy, a reszta świata niech je go na zdrowie.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 pusz. groszek zielony konserwowy

1 pusz. tuńczyk

2 szcz. sól, pieprz

2 szt. por

1 szt. makaron tagliatelle

4 szt. pomidor

6 szt. pomidory suszone

20 dek. parmezan

Przygotowanie


1

...a za chwilę pokrojone suszone pomidory i ...

2

Zarówno groszek, jak i tuńczyk nie muszą się długo smażyć. Jeśli przeoczę czas smażenia, to powstanie zielono-rybna breja. Sos nakładam na makaron, a na talerzu każdy sobie miesza według własnego widzi-mi-się!

3

Przygotowuję produkty: tuńczyk w sosie własnym, pomidory, kilka porów lub cebulę, groszek konserwowy, suszone pomidory, parmezan, bazylię, sól i pieprz do smaku.

4

... i tuńczyka.

5

Do pomidorów dodaję groszek konserwowy...

6

Na patelni podsmażam pory pokrojone w krążki i pomidory bez skórki. Smażę kilka minut, aż nieco zredukuje się nadmiar soku z pomidorów – to będzie baza mojego sosu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły