1

Składniki

1 Puszka
groszek zielony konserwowy
1 Puszka
Tuńczyk
2 Szczypty
sól, pieprz
2 Sztuki
por
1 Sztuka
Makaron tagliatelle
4 Sztuki
pomidor
6 Sztuk
pomidory suszone
20 Dekagramów
parmezan
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. ...a za chwilę pokrojone suszone pomidory i ...
  2. Zarówno groszek, jak i tuńczyk nie muszą się długo smażyć. Jeśli przeoczę czas smażenia, to powstanie zielono-rybna breja. Sos nakładam na makaron, a na talerzu każdy sobie miesza według własnego widzi-mi-się!
  3. Przygotowuję produkty: tuńczyk w sosie własnym, pomidory, kilka porów lub cebulę, groszek konserwowy, suszone pomidory, parmezan, bazylię, sól i pieprz do smaku.
  4. ... i tuńczyka.
  5. Do pomidorów dodaję groszek konserwowy...
  6. Na patelni podsmażam pory pokrojone w krążki i pomidory bez skórki. Smażę kilka minut, aż nieco zredukuje się nadmiar soku z pomidorów – to będzie baza mojego sosu.

Opis

Tuńczyk, czyli coś dobrego na piątkowy obiad;-)) U mnie dziś makaron razowy, ale zależy, co kto lubi i co może jeść. Obrane ze skórki i zesmażone pomidory stanowią bazę sosu; dodaję również pomidory suszone, bo wtedy cała potrawa ma fajny smaczek.Zielony groszek zawsze ożywia danie kolorystycznie i smakowo, dodaje mu wesołości;-)) Zwieńczenie całości, czyli parmezan i świeża bazylia. Co prawda wielka nagonka na rtęć w tuńczyku skończyła się wielką klapą, lecz w świadomości ludzi pozostał strach przed tuńczykiem, gdyż rzekomo zawiera on najwięcej tego toksycznego pierwiastka wśród popularnych ryb morskich. Bardzo lubię tuńczyka w sosach i sałatkach, więc ciężko mi z niego zrezygnować. Wymyśliłam, że będę go jednak jadła od czasu do czasu. Może umówmy się, że tuńczyka niech ograniczają przyszłe mamy, a reszta świata niech je go na zdrowie.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!