Makaron z tuńczykiem i groszkiem w pomidorach

malg

Tuńczyk, czyli coś dobrego na piątkowy obiad;-)) U mnie dziś makaron razowy, ale zależy, co kto lubi i co może jeść. Obrane ze skórki i zesmażone pomidory stanowią bazę sosu; dodaję również pomidory suszone, bo wtedy cała potrawa ma fajny smaczek.Zielony groszek zawsze ożywia danie kolorystycznie i smakowo, dodaje mu wesołości;-)) Zwieńczenie całości, czyli parmezan i świeża bazylia. Co prawda wielka nagonka na rtęć w tuńczyku skończyła się wielką klapą, lecz w świadomości ludzi pozostał strach przed tuńczykiem, gdyż rzekomo zawiera on najwięcej tego toksycznego pierwiastka wśród popularnych ryb morskich. Bardzo lubię tuńczyka w sosach i sałatkach, więc ciężko mi z niego zrezygnować. Wymyśliłam, że będę go jednak jadła od czasu do czasu. Może umówmy się, że tuńczyka niech ograniczają przyszłe mamy, a reszta świata niech je go na zdrowie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
369
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
2.1 / 13
Tuńczyk, czyli coś dobrego na piątkowy obiad;-)) U mnie dziś makaron razowy, ale zależy, co kto lubi i co może jeść. Obrane ze skórki i zesmażone pomidory stanowią bazę sosu; dodaję również pomidory suszone, bo wtedy cała potrawa ma fajny smaczek.Zielony groszek zawsze ożywia danie kolorystycznie i smakowo, dodaje mu wesołości;-)) Zwieńczenie całości, czyli parmezan i świeża bazylia. Co prawda wielka nagonka na rtęć w tuńczyku skończyła się wielką klapą, lecz w świadomości ludzi pozostał strach przed tuńczykiem, gdyż rzekomo zawiera on najwięcej tego toksycznego pierwiastka wśród popularnych ryb morskich. Bardzo lubię tuńczyka w sosach i sałatkach, więc ciężko mi z niego zrezygnować. Wymyśliłam, że będę go jednak jadła od czasu do czasu. Może umówmy się, że tuńczyka niech ograniczają przyszłe mamy, a reszta świata niech je go na zdrowie.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 puszka groszek zielony konserwowy
1 puszka tuńczyk
2 szczyp. sól, pieprz
2 szt. por
1 szt. makaron tagliatelle
4 szt. pomidor
6 szt. pomidory suszone
20 dag. parmezan
Przygotowanie
...a za chwilę pokrojone suszone pomidory i ...
Zarówno groszek, jak i tuńczyk nie muszą się długo smażyć. Jeśli przeoczę czas smażenia, to powstanie zielono-rybna breja. Sos nakładam na makaron, a na talerzu każdy sobie miesza według własnego widzi-mi-się!
Przygotowuję produkty: tuńczyk w sosie własnym, pomidory, kilka porów lub cebulę, groszek konserwowy, suszone pomidory, parmezan, bazylię, sól i pieprz do smaku.
... i tuńczyka.
Do pomidorów dodaję groszek konserwowy...
Na patelni podsmażam pory pokrojone w krążki i pomidory bez skórki. Smażę kilka minut, aż nieco zredukuje się nadmiar soku z pomidorów – to będzie baza mojego sosu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
369
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.