Makaron z tuńczykiem
EkspertOdKuchni
Masz ochotę na pyszny, sycący i szybki w przygotowaniu obiad? Zainspiruj się przepisem na makaron z tuńczykiem i groszkiem, który przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie aromatyczne smaki i proste rozwiązania kulinarne. To idealny wybór zarówno na obiad, jak i romantyczną kolację we dwoje. Gotowy makaron możesz udekorować świeżymi ziołami, jak np. pietruszką, bazylią lub miętą, co nada mu dodatkowej świeżości. Życzymy smacznego!
0
3.5 / 17
Masz ochotę na pyszny, sycący i szybki w przygotowaniu obiad? Zainspiruj się przepisem na makaron z tuńczykiem i groszkiem, który przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie aromatyczne smaki i proste rozwiązania kulinarne. To idealny wybór zarówno na obiad, jak i romantyczną kolację we dwoje. Gotowy makaron możesz udekorować świeżymi ziołami, jak np. pietruszką, bazylią lub miętą, co nada mu dodatkowej świeżości. Życzymy smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
140 g makaron lubella express świderki
120 g śmietana 30%
1 puszka tuńczyk w oliwie
1 szt. szalotka
200 g groszek mrożony
1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Szalotkę obierz, pokrój w małą kostkę.
Odlej ok. 1 łyżeczkę oliwy z tuńczyka na patelnię, rozgrzej ją.
Wrzuć na patelnię szalotkę, podsmażaj ok. 1 min, aż się zeszkli. Dodaj tuńczyka, za pomocą łopatki delikatnie go poszarp. Smaż przez kolejną minutę.
Dodaj na patelnię śmietanę i mrożony groszek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Poczekaj, aż sos się zagotuje i gotuj przez ok. 5 min, mieszając co jakiś czas.
W międzyczasie ugotuj makaron Lubella Express 2 minuty według przepisu na opakowaniu.
Dodaj do sosu 2 łyżki wody po gotowaniu makaronu oraz świderki. Wymieszaj całość.