Makaron z tuńczykiem

EkspertOdKuchni
Makaron z tuńczykiem

0

3.5 / 17

Masz ochotę na pyszny, sycący i szybki w przygotowaniu obiad? Zainspiruj się przepisem na makaron z tuńczykiem i groszkiem, który przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie aromatyczne smaki i proste rozwiązania kulinarne. To idealny wybór zarówno na obiad, jak i romantyczną kolację we dwoje. Gotowy makaron możesz udekorować świeżymi ziołami, jak np. pietruszką, bazylią lub miętą, co nada mu dodatkowej świeżości. Życzymy smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

140 g makaron lubella express świderki

120 g śmietana 30%

1 pusz. tuńczyk w oliwie

1 szt. szalotka

200 g groszek mrożony

1 szcz. świeżo mielony czarny pieprz

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Szalotkę obierz, pokrój w małą kostkę.

2

Odlej ok. 1 łyżeczkę oliwy z tuńczyka na patelnię, rozgrzej ją.

3

Wrzuć na patelnię szalotkę, podsmażaj ok. 1 min, aż się zeszkli. Dodaj tuńczyka, za pomocą łopatki delikatnie go poszarp. Smaż przez kolejną minutę.

4

Dodaj na patelnię śmietanę i mrożony groszek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Poczekaj, aż sos się zagotuje i gotuj przez ok. 5 min, mieszając co jakiś czas.

5

W międzyczasie ugotuj makaron Lubella Express 2 minuty według przepisu na opakowaniu.

6

Dodaj do sosu 2 łyżki wody po gotowaniu makaronu oraz świderki. Wymieszaj całość.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły