Makaron z tofu

kontakt_1
Makaron z tofu

0

0 / 0

Jeżeli szukasz pomysłu na aromatyczny obiad, koniecznie spróbuj makaronu z tofu. To azjatyckie danie, które z pewnością zachwyci smakoszy wegetariańskiej i wegańskiej kuchni. Przepis jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu — nie potrzebujesz ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. Niezależnie od okazji, makaron z tofu to dobry wybór dla tych, którzy pragną zjeść coś smacznego, zdrowego i bezmięsnego.

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 g makaron spaghetti lubella

100 g tofu

1 szt. cukinia

10 szt. pieczarki

1 szt. cebula czerwona

1 łyżecz. prażony sezam

2 łyżecz. oliwa z oliwek

3 łyżka sos sojowy

1 g papryczka chili

1 łyżecz. papryka słodka mielona

1 łyżecz. papryka wędzona w proszku

2 łyżka olej rzepakowy

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Tofu kroimy w dużą kostkę i zalewamy je marynatą. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.

2

Cebulę kroimy w pióra i smażymy ją na rozgrzanym oleju na patelni.

3

Kiedy cebula będzie miękka dodajemy drobno posiekany czosnek.

4

Następnie cukinię i pieczarki kroimy w plastry a czerwoną paprykę w paski.

5

Wszystkie warzywa dodajemy do cebuli i czosnku i smażymy aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodajemy zamarynowane tofu. Wszystko smażymy na małym ogniu do momentu aż tofu się zarumieni.

6

Nasze danie serwujemy z makaronem ugotowanym zgodzie zaleceniem od producenta na opakowaniu, dekorujemy sezamem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

527

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły