Makaron z sosem śmietanowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Makaron z sosem śmietanowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977303430.jpeg&w=3840&q=75)
Wyśmienita alternatywa dla pomidorowych sosów - delikatny, aksamitny smak. Idelanie się komponuje z każdym rodzajem makaronu (pióra, świderki, spaghetti), a szczególnie wybornie smakuje z makaronem piełnoziarnistym.
1
0 / 0
Wyśmienita alternatywa dla pomidorowych sosów - delikatny, aksamitny smak. Idelanie się komponuje z każdym rodzajem makaronu (pióra, świderki, spaghetti), a szczególnie wybornie smakuje z makaronem piełnoziarnistym.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 śmietanka
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz kolorowy
1 łyżecz. mąka pszenna
400 g makaron lubella pełne ziarno
100 g serek topiony
100 g szynka gotowana wędzona
100 g pieczarki
100 g brokuły
2 szt. cebula szalotka
1 szt. nać pietruszki
2 łyżka masło śmietankowe
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Szalotki kroimy, smażymy ?na złoto? na maśle, dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, różyczki brokułów, i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wszystko razem dusimy ok. 3-5 minut.
Warzywa i szynkę oprószamy mąką mieszamy, wlewamy śmietankę, zagotowujemy, dodajemy topiony serek, mieszamy aż się rozpuści, doprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę lub koperek.
Sosem polewamy gorący makaron. Smacznego:)