Makaron z sosem śmietanowym
m7
Wyśmienita alternatywa dla pomidorowych sosów - delikatny, aksamitny smak. Idelanie się komponuje z każdym rodzajem makaronu (pióra, świderki, spaghetti), a szczególnie wybornie smakuje z makaronem piełnoziarnistym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
614
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Wyśmienita alternatywa dla pomidorowych sosów - delikatny, aksamitny smak. Idelanie się komponuje z każdym rodzajem makaronu (pióra, świderki, spaghetti), a szczególnie wybornie smakuje z makaronem piełnoziarnistym.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 śmietanka
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz kolorowy
1 łyżecz. mąka pszenna
400 g makaron lubella pełne ziarno
100 g serek topiony
100 g szynka gotowana wędzona
100 g pieczarki
100 g brokuły
2 szt. cebula szalotka
1 szt. nać pietruszki
2 łyżka masło śmietankowe
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Szalotki kroimy, smażymy ?na złoto? na maśle, dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, różyczki brokułów, i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wszystko razem dusimy ok. 3-5 minut.
Warzywa i szynkę oprószamy mąką mieszamy, wlewamy śmietankę, zagotowujemy, dodajemy topiony serek, mieszamy aż się rozpuści, doprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę lub koperek.
Sosem polewamy gorący makaron. Smacznego:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
614
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.