Makaron z sosem śmietanowym

m7
Makaron z sosem śmietanowym

1

0 / 0

Wyśmienita alternatywa dla pomidorowych sosów - delikatny, aksamitny smak. Idelanie się komponuje z każdym rodzajem makaronu (pióra, świderki, spaghetti), a szczególnie wybornie smakuje z makaronem piełnoziarnistym.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 śmietanka

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz kolorowy

1 łyżecz. mąka pszenna

400 g makaron lubella pełne ziarno

100 g serek topiony

100 g szynka gotowana wędzona

100 g pieczarki

100 g brokuły

2 szt. cebula szalotka

1 szt. nać pietruszki

2 łyżka masło śmietankowe

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

2

Szalotki kroimy, smażymy ?na złoto? na maśle, dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, różyczki brokułów, i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wszystko razem dusimy ok. 3-5 minut.

3

Warzywa i szynkę oprószamy mąką mieszamy, wlewamy śmietankę, zagotowujemy, dodajemy topiony serek, mieszamy aż się rozpuści, doprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę lub koperek.

4

Sosem polewamy gorący makaron. Smacznego:)

Wartości odżywcze na porcję


Energia

614

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

77

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły