Makaron z sosem serowym, oliwkami i bazylią
malg
1
4 / 1
Jest to danie tak szybkie i tak niewymagające uwagi, że można je zrobić w kwadrans. Przy tym jest smaczne i zawsze się udaje. Bazą jest śmietanka i sery – tu każdy może wybrać ulubione sery, te twardsze lekko zmiękną, a miękkie zupełnie się roztopią, nadając daniu ostry smak. W wersji „wieczorowej” dodaję suszone pomidory, marynowany pieprz i świeżą bazylię. Preferuję czarne oliwki, jeśli ich nie mam dodaję zielone. Co jeszcze mogę napisać o tym daniu? Warto się nim podelektować przy kieliszku wina, w scenerii raczej romantycznej. Jeśli jesteś początkującym kucharzem/kucharką to dobry sposób, aby trafić do serca …przez żołądek.
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. zioła prowansalskie
1 szcz. mielona papryka
1 szkl. oliwki czarne
1 opak. makaron kokardki
1 szt. śmietanka kremowa 30%
1 szt. ser camembert
1 szt. ser lazur lub rokpol
Przygotowanie
Ugotować makaron al dente.
Na patelni rozgrzać śmietankę 30% i dorzucić pokrojone sery pleśniowe.
Dodać przyprawy: paprykę, zioła prowansalskie i bazylię, pieprz i sól.
Gdy sery się roztopią, wrzucić oliwki.
Mieszać makaron z sosem na patelni. Voila – gotowe! Proste?