Makaron z sosem serowym, oliwkami i bazylią

malg
Makaron z sosem serowym, oliwkami i bazylią

2

4 / 1

Jest to danie tak szybkie i tak niewymagające uwagi, że można je zrobić w kwadrans. Przy tym jest smaczne i zawsze się udaje. Bazą jest śmietanka i sery – tu każdy może wybrać ulubione sery, te twardsze lekko zmiękną, a miękkie zupełnie się roztopią, nadając daniu ostry smak. W wersji „wieczorowej” dodaję suszone pomidory, marynowany pieprz i świeżą bazylię. Preferuję czarne oliwki, jeśli ich nie mam dodaję zielone. Co jeszcze mogę napisać o tym daniu? Warto się nim podelektować przy kieliszku wina, w scenerii raczej romantycznej. Jeśli jesteś początkującym kucharzem/kucharką to dobry sposób, aby trafić do serca …przez żołądek.

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. zioła prowansalskie

1 szczyp. mielona papryka

1 szkl. oliwki czarne

1 opak. makaron kokardki

1 szt. śmietanka kremowa 30%

1 szt. ser camembert

1 szt. ser lazur lub rokpol

Przygotowanie


1

Ugotować makaron al dente.

2

Na patelni rozgrzać śmietankę 30% i dorzucić pokrojone sery pleśniowe.

3

Dodać przyprawy: paprykę, zioła prowansalskie i bazylię, pieprz i sól.

4

Gdy sery się roztopią, wrzucić oliwki.

5

Mieszać makaron z sosem na patelni. Voila – gotowe! Proste?

Wartości odżywcze na porcję


Energia

617

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły