Makaron z sosem pleśniowym, orzeszkami pini i parmezanem

decomorreno
Makaron z sosem pleśniowym, orzeszkami pini i parmezanem

1

0 / 0

Zachwycający przepis na oryginalną kolację - makaron kakaowy z sosem pleśniowym, orzeszkami pini, posiekanymi migdałami i parmezanem. Prawdziwa uczta dla wszystkich lubiących odkrywać nowe smaki w kuchni!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

30 g kakao decomorreno

400 g lubella mąka puszysta wrocławska

4 szt. jaja l

150 g ser pleśniowy gorgonzola lub inny

1 łyżka masło

200 śmietanka kremowa 30%

2 łyżka ser twarogowy

3 łyżka orzeszki pinii

1 łyżka migdały

1 szcz. parmezan

Przygotowanie


1

PRZYGOTUJ MAKARON Wymieszaj mąkę oraz kakao. Dodaj jajka i wyrabiaj ciasto ręcznie.

2

Gdyby zbyt się kleiło możesz podsypać mąki. Natomiast gdyby było zbyt sypkie dodaj 1-2 łyżki wody.

3

Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione owiń je folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut aby ciasto odpoczęło.

4

Po tym czasie podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj jak najcieniej.

5

Następnie składaj ciasto z obu stron w kierunku środka, tworząc zakładki o szerokości około 5 cm. Dzięki temu po pokrojeniu uzyskamy równe paski makaronu.

6

Kroimy następnie ciasto w paski o szerokości 1 cm. Rozwijamy ciasto i tak przygotowany makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez około 8-10 minut.

7

PRZYGOTUJ SOS Pokrojony ser pleśniowy zagotuj ze śmietaną oraz masłem. Możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.

8

Świeżo ugotowany makaron polej sosem serowym i posyp orzechami pini, posiekanymi migdałami oraz płatkami twardego sera.

Wideo z przygotowania przepisu
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły