Makaron z sosem pleśniowym, orzeszkami pini i parmezanem
decomorreno
Zachwycający przepis na oryginalną kolację - makaron kakaowy z sosem pleśniowym, orzeszkami pini, posiekanymi migdałami i parmezanem. Prawdziwa uczta dla wszystkich lubiących odkrywać nowe smaki w kuchni!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1138
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
61
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zachwycający przepis na oryginalną kolację - makaron kakaowy z sosem pleśniowym, orzeszkami pini, posiekanymi migdałami i parmezanem. Prawdziwa uczta dla wszystkich lubiących odkrywać nowe smaki w kuchni!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
30 g kakao decomorreno
400 g lubella mąka puszysta wrocławska
4 szt. jaja l
150 g ser pleśniowy gorgonzola lub inny
1 łyżka masło
200 śmietanka kremowa 30%
2 łyżka ser twarogowy
3 łyżka orzeszki pinii
1 łyżka migdały
1 szczyp. parmezan
Przygotowanie
PRZYGOTUJ MAKARON Wymieszaj mąkę oraz kakao. Dodaj jajka i wyrabiaj ciasto ręcznie.
Gdyby zbyt się kleiło możesz podsypać mąki. Natomiast gdyby było zbyt sypkie dodaj 1-2 łyżki wody.
Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione owiń je folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut aby ciasto odpoczęło.
Po tym czasie podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj jak najcieniej.
Następnie składaj ciasto z obu stron w kierunku środka, tworząc zakładki o szerokości około 5 cm. Dzięki temu po pokrojeniu uzyskamy równe paski makaronu.
Kroimy następnie ciasto w paski o szerokości 1 cm. Rozwijamy ciasto i tak przygotowany makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez około 8-10 minut.
PRZYGOTUJ SOS Pokrojony ser pleśniowy zagotuj ze śmietaną oraz masłem. Możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Świeżo ugotowany makaron polej sosem serowym i posyp orzechami pini, posiekanymi migdałami oraz płatkami twardego sera.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1138
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
61
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.