Makaron z sosem buraczanym z serem feta i orzechami

Lubella

Szukasz pomysłu na niebanalny obiad lub elegancką kolację? Makaron z sosem buraczanym, serem feta i orzechami to propozycja, która zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. Jest pożywny, pełen wartości odżywczych i idealnie łączy w sobie różnorodne smaki oraz tekstury. Kremowy sos z pieczonych buraków o intensywnym kolorze i delikatnie słodkawym smaku doskonale kontrastuje ze słoną fetą i chrupiącymi orzechami włoskimi. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz pomysłu na niebanalny obiad lub elegancką kolację? Makaron z sosem buraczanym, serem feta i orzechami to propozycja, która zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. Jest pożywny, pełen wartości odżywczych i idealnie łączy w sobie różnorodne smaki oraz tekstury. Kremowy sos z pieczonych buraków o intensywnym kolorze i delikatnie słodkawym smaku doskonale kontrastuje ze słoną fetą i chrupiącymi orzechami włoskimi. Życzymy smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron pióra lubella
2 szt. średnie buraki
50 ml oliwa z oliwek
100 g ser feta
200 g ser ricotta
1 szt. główka czosnku
0.50 pęcz. natka pietruszki
15 g orzechy
0.50 szt. cytryna
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Buraki polać oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Odcinać górę z główki czosnku, polać oliwą, posypać solą i również zawinąć w folię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 40 minut.
W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wycisnąć upieczony czosnek i dodać razem z burakami do wysokiego naczynia. Dodać ser feta, oliwę, sok z 1/2 cytryny, pieprz i szczyptę soli. Zmiksować blenderem na jednolitą, gładką masę.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem buraczanym.
Podawać z serem ricotta, natką pietruszki i orzechami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.