Makaron z sosem brokułowo - serowym

ewa1206

Wartości odżywcze na porcję
Energia
1115
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
101
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron penne lubella pełne ziarno
100 g ser gorgonzola
400 g śmietana 18%
0.50 szt. brokuły
0.50 szt. limonka
1 szt. cebula szalotka
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Różyczki brokułu blanszujemy w gorącej wodzie
Szalotkę kroimy w drobne piórka, gorgonzolę w kostkę i rozgrzewamy oliwę na patelni
Podsmażamy szalotkę, wrzucamy do niej pokrojoną gorgonzolę i wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu rozpuszczenia sera
Makaron z brokułami układamy na talerzu, polewamy gorącym sosem i skrapiamy sokiem z limonki
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1115
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
101
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.