Makaron z sosem brokułowo - serowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
ewa1206
![Makaron z sosem brokułowo - serowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7314-1702058002460.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron penne lubella pełne ziarno
100 g ser gorgonzola
400 g śmietana 18%
0.50 szt. brokuły
0.50 szt. limonka
1 szt. cebula szalotka
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
1
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
2
Różyczki brokułu blanszujemy w gorącej wodzie
3
Szalotkę kroimy w drobne piórka, gorgonzolę w kostkę i rozgrzewamy oliwę na patelni
4
Podsmażamy szalotkę, wrzucamy do niej pokrojoną gorgonzolę i wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu rozpuszczenia sera
5
Makaron z brokułami układamy na talerzu, polewamy gorącym sosem i skrapiamy sokiem z limonki