Makaron z sosem brokułowo - serowym

ewa1206
Makaron z sosem brokułowo - serowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron penne lubella pełne ziarno

100 g ser gorgonzola

400 g śmietana 18%

0.50 szt. brokuły

0.50 szt. limonka

1 szt. cebula szalotka

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Różyczki brokułu blanszujemy w gorącej wodzie

Szalotkę kroimy w drobne piórka, gorgonzolę w kostkę i rozgrzewamy oliwę na patelni

Podsmażamy szalotkę, wrzucamy do niej pokrojoną gorgonzolę i wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu rozpuszczenia sera

Makaron z brokułami układamy na talerzu, polewamy gorącym sosem i skrapiamy sokiem z limonki

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1115

kcal

Białka

40

gram

Węglowodany

101

gram

Tłuszcze

60

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły