Makaron z serem i pomidorami
m7
Potrawa powstała podczas jednego wieczoru, gdy w lodówce był tylko pomidor i ser. Doskonała zarówno na obiad dla całej rodziny oraz na kolację ;-)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
629
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
5 / 1
Potrawa powstała podczas jednego wieczoru, gdy w lodówce był tylko pomidor i ser. Doskonała zarówno na obiad dla całej rodziny oraz na kolację ;-)
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz czarny
1 łyżecz. sól
2 kostka cebula
300 g makaron świderki lubella
200 g ser żółty
3 szt. pomidor
2 łyżka oregano
2 łyżka bazylia
Przygotowanie
Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki. Drobno posiekać. Wrzucić na patelnię i dusić na gorącym oleju do otrzymania sosu. Dodać bazylię, oregano oraz sól i pieprz. Dusić nadal na małym ogniu.
Makaron ugotować i wrzucić do sosu. Wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce i dodać do makaronu. Dusić do rozpuszczenia, ale należy uważać, aby ser "nie ściął" się w jeden kawałek.
W razie potrzeby dodać przyprawy i można podawać do jedzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
629
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.