Makaron z serem i pomidorami

m7
Makaron z serem i pomidorami

2

5 / 1

Potrawa powstała podczas jednego wieczoru, gdy w lodówce był tylko pomidor i ser. Doskonała zarówno na obiad dla całej rodziny oraz na kolację ;-)

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz czarny

1 łyżecz. sól

2 kostka cebula

300 g makaron świderki lubella

200 g ser żółty

3 szt. pomidor

2 łyżka oregano

2 łyżka bazylia

Przygotowanie


1

Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki. Drobno posiekać. Wrzucić na patelnię i dusić na gorącym oleju do otrzymania sosu. Dodać bazylię, oregano oraz sól i pieprz. Dusić nadal na małym ogniu.

2

Makaron ugotować i wrzucić do sosu. Wymieszać.

3

Ser zetrzeć na tarce i dodać do makaronu. Dusić do rozpuszczenia, ale należy uważać, aby ser "nie ściął" się w jeden kawałek.

4

W razie potrzeby dodać przyprawy i można podawać do jedzenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

629

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

80

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły