Makaron z serem i pomidorami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Makaron z serem i pomidorami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976183596.jpeg&w=3840&q=75)
Potrawa powstała podczas jednego wieczoru, gdy w lodówce był tylko pomidor i ser. Doskonała zarówno na obiad dla całej rodziny oraz na kolację ;-)
2
5 / 1
Potrawa powstała podczas jednego wieczoru, gdy w lodówce był tylko pomidor i ser. Doskonała zarówno na obiad dla całej rodziny oraz na kolację ;-)
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz czarny
1 łyżecz. sól
2 kostka cebula
300 g makaron świderki lubella
200 g ser żółty
3 szt. pomidor
2 łyżka oregano
2 łyżka bazylia
Przygotowanie
Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki. Drobno posiekać. Wrzucić na patelnię i dusić na gorącym oleju do otrzymania sosu. Dodać bazylię, oregano oraz sól i pieprz. Dusić nadal na małym ogniu.
Makaron ugotować i wrzucić do sosu. Wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce i dodać do makaronu. Dusić do rozpuszczenia, ale należy uważać, aby ser "nie ściął" się w jeden kawałek.
W razie potrzeby dodać przyprawy i można podawać do jedzenia.