Makaron z pulpetami w sosie z selera naciowego i kukurydzy
bartek
Do tego przepisu w oryginalej wersji używam selera naciowego i tak chciałbym Wam go zarekomendować. Tutaj, jak na złość, nie miałem ani łodyżki tego warzywa, więc wykorzystałem pokrojony por, który nadał daniu dużo delikatniejszy smak i właściwie nie było w tym sosie żadnej dominującj nuty. Z selerem jest całkiem inny zapach i mocny zdecydowany smak. Po raz pierwszy jadłem to danie w pewnym belgijskim barze z obiadami domowymi, prowadzonym przez sympatyczną panią. Miałem okazję zaobserwować, jak sprawnie i szybko przyrządza zamówione potrawy, do każdego klienta zagada i miałem wrażenie, że gotuje tylko dla mnie, tak jakby chciała dopasować danie do mojego charakteru. Nie wiem, czy istnieje ten bar, bo to było dawno temu, a ja może nie do końca rozumiałem mieszankę flamandzkiego i niemieckiego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
363
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Do tego przepisu w oryginalej wersji używam selera naciowego i tak chciałbym Wam go zarekomendować. Tutaj, jak na złość, nie miałem ani łodyżki tego warzywa, więc wykorzystałem pokrojony por, który nadał daniu dużo delikatniejszy smak i właściwie nie było w tym sosie żadnej dominującj nuty. Z selerem jest całkiem inny zapach i mocny zdecydowany smak. Po raz pierwszy jadłem to danie w pewnym belgijskim barze z obiadami domowymi, prowadzonym przez sympatyczną panią. Miałem okazję zaobserwować, jak sprawnie i szybko przyrządza zamówione potrawy, do każdego klienta zagada i miałem wrażenie, że gotuje tylko dla mnie, tak jakby chciała dopasować danie do mojego charakteru. Nie wiem, czy istnieje ten bar, bo to było dawno temu, a ja może nie do końca rozumiałem mieszankę flamandzkiego i niemieckiego.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 puszka kukurydza konserwowa
1 puszka koncentrat pomidorowy łowicz
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. makaron świderki lubella
16 szt. pulpety drobiowe
1 szt. por
5 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Do selera/pora dodajemy mały koncentrat pomidorowy.
Na patelni podsmażamy pokrojonego selera naciowego lub pokrojonego w krążki pora.
Do sosu dodajemy pulpety i smażymy razem kilka minut, aż pulpety się podgrzeją. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy kilka startych ząbków czosnku.
Kukurydzę z puszki miksujemy w blenderze i dodajemy do podsmażonego selera/pora z koncentratem.
Pulpeciki robimy najlepiej z mięsa drobiowego. Ja zazwyczaj robię więcej i zamrażam do różnych sosów. Mielone mięso formuję w małe kulki i wrzucam na osolony wrzątek. Pulpety są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron polewamy sosem z pulpecikami i gotowe!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
363
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.