Makaron z pulpetami w sosie z selera naciowego i kukurydzy

bartek
Makaron z pulpetami w sosie z selera naciowego i kukurydzy

1

0 / 0

Do tego przepisu w oryginalej wersji używam selera naciowego i tak chciałbym Wam go zarekomendować. Tutaj, jak na złość, nie miałem ani łodyżki tego warzywa, więc wykorzystałem pokrojony por, który nadał daniu dużo delikatniejszy smak i właściwie nie było w tym sosie żadnej dominującj nuty. Z selerem jest całkiem inny zapach i mocny zdecydowany smak. Po raz pierwszy jadłem to danie w pewnym belgijskim barze z obiadami domowymi, prowadzonym przez sympatyczną panią. Miałem okazję zaobserwować, jak sprawnie i szybko przyrządza zamówione potrawy, do każdego klienta zagada i miałem wrażenie, że gotuje tylko dla mnie, tak jakby chciała dopasować danie do mojego charakteru. Nie wiem, czy istnieje ten bar, bo to było dawno temu, a ja może nie do końca rozumiałem mieszankę flamandzkiego i niemieckiego.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 pusz. kukurydza konserwowa

1 pusz. koncentrat pomidorowy łowicz

1 szcz. sól, pieprz

1 szt. makaron świderki lubella

16 szt. pulpety drobiowe

1 szt. por

5 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Do selera/pora dodajemy mały koncentrat pomidorowy.

2

Na patelni podsmażamy pokrojonego selera naciowego lub pokrojonego w krążki pora.

3

Do sosu dodajemy pulpety i smażymy razem kilka minut, aż pulpety się podgrzeją. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy kilka startych ząbków czosnku.

4

Kukurydzę z puszki miksujemy w blenderze i dodajemy do podsmażonego selera/pora z koncentratem.

5

Pulpeciki robimy najlepiej z mięsa drobiowego. Ja zazwyczaj robię więcej i zamrażam do różnych sosów. Mielone mięso formuję w małe kulki i wrzucam na osolony wrzątek. Pulpety są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.

6

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron polewamy sosem z pulpecikami i gotowe!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły