Example thumb
1

Składniki

1 Puszka
kukurydza konserwowa
1 Puszka
koncentrat pomidorowy
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Sztuka
ingridient
makaron świderki Lubella
16 Sztuk
Pulpety drobiowe
1 Sztuka
por
5 Sztuk
ząbek czosnku
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Do selera/pora dodajemy mały koncentrat pomidorowy.
  2. Na patelni podsmażamy pokrojonego selera naciowego lub pokrojonego w krążki pora.
  3. Do sosu dodajemy pulpety i smażymy razem kilka minut, aż pulpety się podgrzeją. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy kilka startych ząbków czosnku.
  4. Kukurydzę z puszki miksujemy w blenderze i dodajemy do podsmażonego selera/pora z koncentratem.
  5. Pulpeciki robimy najlepiej z mięsa drobiowego. Ja zazwyczaj robię więcej i zamrażam do różnych sosów. Mielone mięso formuję w małe kulki i wrzucam na osolony wrzątek. Pulpety są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
  6. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron polewamy sosem z pulpecikami i gotowe!

Opis

Do tego przepisu w oryginalej wersji używam selera naciowego i tak chciałbym Wam go zarekomendować. Tutaj, jak na złość, nie miałem ani łodyżki tego warzywa, więc wykorzystałem pokrojony por, który nadał daniu dużo delikatniejszy smak i właściwie nie było w tym sosie żadnej dominującj nuty. Z selerem jest całkiem inny zapach i mocny zdecydowany smak. Po raz pierwszy jadłem to danie w pewnym belgijskim barze z obiadami domowymi, prowadzonym przez sympatyczną panią. Miałem okazję zaobserwować, jak sprawnie i szybko przyrządza zamówione potrawy, do każdego klienta zagada i miałem wrażenie, że gotuje tylko dla mnie, tak jakby chciała dopasować danie do mojego charakteru. Nie wiem, czy istnieje ten bar, bo to było dawno temu, a ja może nie do końca rozumiałem mieszankę flamandzkiego i niemieckiego.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!