Makaron z pulpetami
lubella
Makaron z pulpetami i sosem śmietanowo-koperkowym to ciekawa alternatywa dla klasycznego makaronu z mięsem mielonym. Aromatyczny sos, dobrze doprawione pulpety i pyszny makaron to świetne połączenie.
0
2 / 2
Makaron z pulpetami i sosem śmietanowo-koperkowym to ciekawa alternatywa dla klasycznego makaronu z mięsem mielonym. Aromatyczny sos, dobrze doprawione pulpety i pyszny makaron to świetne połączenie.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron spaghetti lubella
200 g mięso mielone
1 szt. jajko
0.50 szt. cebula
4 łyżka bułka tarta
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
300 g śmietanka 30%
2 łyżecz. oregano
1 łyżecz. bazylia
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, drobno posiekaną cebulą, 2 łyżeczkami oregano, solą i bułką tartą.
W rękach formujemy małe pulpety, które następnie obsmażamy przez 10 min. na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym
Usmażone pulpety zalewamy śmietanką kremówką i 200 mililitrami wody. Dodajemy 1 łyżeczkę bazylii. Gotujemy przez 10 min. na małym ogniu. Do gotowego sosu wrzucamy posiekany koperek.
Makaron łączymy z sosem śmietanowo-koperkowym z pulpetami.