Makaron z pulpetami

lubella
Makaron z pulpetami

0

2 / 2

Makaron z pulpetami i sosem śmietanowo-koperkowym to ciekawa alternatywa dla klasycznego makaronu z mięsem mielonym. Aromatyczny sos, dobrze doprawione pulpety i pyszny makaron to świetne połączenie.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron spaghetti lubella

200 g mięso mielone

1 szt. jajko

0.50 szt. cebula

4 łyżka bułka tarta

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

300 g śmietanka 30%

2 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylia

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, drobno posiekaną cebulą, 2 łyżeczkami oregano, solą i bułką tartą.

3

W rękach formujemy małe pulpety, które następnie obsmażamy przez 10 min. na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym

4

Usmażone pulpety zalewamy śmietanką kremówką i 200 mililitrami wody. Dodajemy 1 łyżeczkę bazylii. Gotujemy przez 10 min. na małym ogniu. Do gotowego sosu wrzucamy posiekany koperek.

5

Makaron łączymy z sosem śmietanowo-koperkowym z pulpetami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły