Makaron z prawdziwkami z sosem śmietanowym

malg
Makaron z prawdziwkami z sosem śmietanowym

1

0 / 0

Aromatyczny sos grzybowy z makaronem to smak jesieni. Polecamy pyszny przepis na kremowy sos z prawdziwkami.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 pęcz. nać pietruszki

1 szt. makaron muszle

1 szt. cebula biała

4 szt. ziele angielskie

2 szt. liść laurowy

70 dag. prawdziwki

Przygotowanie


1

Oliwę rozgrzać i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać liść laurowy i ziele angielskie.

2

Dodać obgotowane grzyby pokrojone w kostkę lub grzyby mrożone.

3

Dusić około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.

4

Dodać śmietanę sól, pieprz i zagotować. W tym czasie ugotować makaron.

5

Na patelni wymieszać sos z makaronem. Podawać posypane natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

445

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły