Makaron z prawdziwkami z sosem śmietanowym
malg
Aromatyczny sos grzybowy z makaronem to smak jesieni. Polecamy pyszny przepis na kremowy sos z prawdziwkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
445
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Aromatyczny sos grzybowy z makaronem to smak jesieni. Polecamy pyszny przepis na kremowy sos z prawdziwkami.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 pęcz. nać pietruszki
1 szt. makaron muszle
1 szt. cebula biała
4 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
70 dag. prawdziwki
Przygotowanie
Oliwę rozgrzać i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Dodać obgotowane grzyby pokrojone w kostkę lub grzyby mrożone.
Dusić około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
Dodać śmietanę sól, pieprz i zagotować. W tym czasie ugotować makaron.
Na patelni wymieszać sos z makaronem. Podawać posypane natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
445
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.