Makaron z pieczarkami i brokułem.
aleewa19
Makaronowe dania dobrze się sprawdzają na spotkaniach towarzyskich, randkach i na Walentynki. Do tego wino i smaczne danie wszystkie strony ucieszy. Tu podaję przepis na 2 osoby.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
820
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
116
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaronowe dania dobrze się sprawdzają na spotkaniach towarzyskich, randkach i na Walentynki. Do tego wino i smaczne danie wszystkie strony ucieszy. Tu podaję przepis na 2 osoby.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.25 kg makaron lubella tagliatelle
1 szt. cebula biała
10 szt. pieczarki duże
1 szt. ser lazur
200 mleko 2%
2 łyżka śmietana 18%
1 szt. brokuły
1 plaster imbir
2 łyżka masło klarowane
2 łyżka olej rzepakowy
3 łodyga szczypiorek
Przygotowanie
Pieczarki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, drobno pokroić.
Imbir obrać, umyć, drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej połączyć z masłem sklarowanym) przesmażyć pieczarki do momentu, aż będą usmażone.
Dodać pokrojoną cebulę, imbir i czosnek i smażyć dalej mieszając.
Brokuł podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej wodzie, odcedzić.
Mleko połączyć ze śmietaną (w kubku), wrzucić pokrojony drobno ser. Przełożyć na patelnię i na małym gazie mieszając rozpuścić. Zdjąć z gazu.
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić. Przełożyć na talerz.
Na makaron na talerzu położyć sos z pieczarkami, udekorować różyczkami brokułu, posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Jako, że danie jest zrobione na Walentynki, dodać ulubione wino.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
820
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
116
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten