Makaron z pieczarkami i brokułem.
aleewa19
Makaronowe dania dobrze się sprawdzają na spotkaniach towarzyskich, randkach i na Walentynki. Do tego wino i smaczne danie wszystkie strony ucieszy. Tu podaję przepis na 2 osoby.
0
0 / 0
Makaronowe dania dobrze się sprawdzają na spotkaniach towarzyskich, randkach i na Walentynki. Do tego wino i smaczne danie wszystkie strony ucieszy. Tu podaję przepis na 2 osoby.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.25 kg makaron lubella tagliatelle
1 szt. cebula biała
10 szt. pieczarki duże
1 szt. ser lazur
200 mleko 2%
2 łyżka śmietana 18%
1 szt. brokuły
1 plast. imbir
2 łyżka masło klarowane
2 łyżka olej rzepakowy
3 łod. szczypiorek
Przygotowanie
Pieczarki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, drobno pokroić.
Imbir obrać, umyć, drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej połączyć z masłem sklarowanym) przesmażyć pieczarki do momentu, aż będą usmażone.
Dodać pokrojoną cebulę, imbir i czosnek i smażyć dalej mieszając.
Brokuł podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej wodzie, odcedzić.
Mleko połączyć ze śmietaną (w kubku), wrzucić pokrojony drobno ser. Przełożyć na patelnię i na małym gazie mieszając rozpuścić. Zdjąć z gazu.
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić. Przełożyć na talerz.
Na makaron na talerzu położyć sos z pieczarkami, udekorować różyczkami brokułu, posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Jako, że danie jest zrobione na Walentynki, dodać ulubione wino.
Kategorie
Alergeny
Gluten