Makaron z pieczarkami i brokułem.

aleewa19
Makaron z pieczarkami i brokułem.

0

0 / 0

Makaronowe dania dobrze się sprawdzają na spotkaniach towarzyskich, randkach i na Walentynki. Do tego wino i smaczne danie wszystkie strony ucieszy. Tu podaję przepis na 2 osoby.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.25 kg makaron lubella tagliatelle

1 szt. cebula biała

10 szt. pieczarki duże

1 szt. ser lazur

200 mleko 2%

2 łyżka śmietana 18%

1 szt. brokuły

1 plaster imbir

2 łyżka masło klarowane

2 łyżka olej rzepakowy

3 łodyga szczypiorek

Przygotowanie


1

Pieczarki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.

2

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

3

Czosnek obrać, drobno pokroić.

4

Imbir obrać, umyć, drobno pokroić.

5

Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej połączyć z masłem sklarowanym) przesmażyć pieczarki do momentu, aż będą usmażone.

6

Dodać pokrojoną cebulę, imbir i czosnek i smażyć dalej mieszając.

7

Brokuł podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej wodzie, odcedzić.

8

Mleko połączyć ze śmietaną (w kubku), wrzucić pokrojony drobno ser. Przełożyć na patelnię i na małym gazie mieszając rozpuścić. Zdjąć z gazu.

9

Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić. Przełożyć na talerz.

10

Na makaron na talerzu położyć sos z pieczarkami, udekorować różyczkami brokułu, posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

11

Jako, że danie jest zrobione na Walentynki, dodać ulubione wino.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

820

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

116

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły