Makaron z pieczarkami i brokułem.

aleewa19
Makaron z pieczarkami i brokułem.

0

0 / 0

Makaronowe dania dobrze się sprawdzają na spotkaniach towarzyskich, randkach i na Walentynki. Do tego wino i smaczne danie wszystkie strony ucieszy. Tu podaję przepis na 2 osoby.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.25 kg makaron lubella tagliatelle

1 szt. cebula biała

10 szt. pieczarki duże

1 szt. ser lazur

200 mleko 2%

2 łyżka śmietana 18%

1 szt. brokuły

1 plast. imbir

2 łyżka masło klarowane

2 łyżka olej rzepakowy

3 łod. szczypiorek

Przygotowanie


1

Pieczarki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.

2

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

3

Czosnek obrać, drobno pokroić.

4

Imbir obrać, umyć, drobno pokroić.

5

Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej połączyć z masłem sklarowanym) przesmażyć pieczarki do momentu, aż będą usmażone.

6

Dodać pokrojoną cebulę, imbir i czosnek i smażyć dalej mieszając.

7

Brokuł podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej wodzie, odcedzić.

8

Mleko połączyć ze śmietaną (w kubku), wrzucić pokrojony drobno ser. Przełożyć na patelnię i na małym gazie mieszając rozpuścić. Zdjąć z gazu.

9

Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić. Przełożyć na talerz.

10

Na makaron na talerzu położyć sos z pieczarkami, udekorować różyczkami brokułu, posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

11

Jako, że danie jest zrobione na Walentynki, dodać ulubione wino.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły