Makaron z pesto z karczochów i kurczakiem

Lubella
Makaron z pesto z karczochów i kurczakiem

1

0 / 0

Makaron z pesto z karczochów i kurczakiem to idealny wybór zarówno na rodzinny obiad, jak i romantyczną kolację. Jest pożywny, aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Pesto z karczochów jest lekko orzechowe w smaku i doskonale komponuje się z delikatnym makaronem, soczystą piersią z kurczaka i świeżymi pomidorkami koktajlowymi. Życzymy smacznego!

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g makaron świderki lubella

280 g karczochy w zalewie

50 g orzechy włoskie

2 szt. ząbki czosnku

50 g parmezan

50 ml sok z cytryny

50 ml olej

250 g pierś z kurczaka

100 g szpinak baby

6 szt. pomidorki koktajlowe

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

W blenderze umieszczamy karczochy bez zalewy, dodajemy orzechy włoskie bez łupin, czosnek, parmezan, sok z cytryny, olej i doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładką masę.

2

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka na złocisty kolor. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, wrzucamy ugotowany makaron i dodajemy pesto z karczochów.

4

Całość dokładnie mieszamy, aby pesto z karczochów oblepiło cały makaron.

5

Przed podaniem wrzucamy do makaronu szpinak baby i całość przekładamy na talerze.

6

Makaron posypujemy dużą ilością parmezanu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3815

kcal

Białka

75

gram

Węglowodany

118

gram

Tłuszcze

303

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły