Makaron z pesto z cukinii

EkspertOdKuchni
Makaron z pesto z cukinii

0

0 / 0

Makaron z pesto z cukinii to smaczne i lekkie danie, które zachwyci zarówno miłośników kuchni wegetariańskiej, jak i osoby ceniące pyszne, zdrowe posiłki. To proste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na letni obiad lub kolację. Cukinia to cenne źródło witamin i minerałów, a w połączeniu z makaronem, parmezanem i aromatycznymi dodatkami tworzy sycącą i zdrową propozycję na urozmaicenie naszego kulinarnego menu. Życzymy smaczego!

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron świderki lubella

2 szt. cukinia

1 szt. cebula

50 g oliwki czarne

50 krem balsamiczny

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

Cukinię myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z oliwą i smażymy.

2

Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do smażącej się cukinii. Następnie dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy krem balsamiczny. Smażymy do miękkości cukinii.

3

Usmażoną cukinię przekładamy do blendera, dodajemy uprażony sezam i blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy pesto.

4

W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.

5

Gdy makaron jest ugotowany, przekładamy go na talerz, dodajemy pesto z cukinii, pokrojone czarne oliwki, posypujemy prażonym sezamem i parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły