Makaron z pesto z cukinii

EkspertOdKuchni

Makaron z pesto z cukinii to smaczne i lekkie danie, które zachwyci zarówno miłośników kuchni wegetariańskiej, jak i osoby ceniące pyszne, zdrowe posiłki. To proste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na letni obiad lub kolację. Cukinia to cenne źródło witamin i minerałów, a w połączeniu z makaronem, parmezanem i aromatycznymi dodatkami tworzy sycącą i zdrową propozycję na urozmaicenie naszego kulinarnego menu. Życzymy smaczego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2698
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
96
gram
Tłuszcze
252
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaron z pesto z cukinii to smaczne i lekkie danie, które zachwyci zarówno miłośników kuchni wegetariańskiej, jak i osoby ceniące pyszne, zdrowe posiłki. To proste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na letni obiad lub kolację. Cukinia to cenne źródło witamin i minerałów, a w połączeniu z makaronem, parmezanem i aromatycznymi dodatkami tworzy sycącą i zdrową propozycję na urozmaicenie naszego kulinarnego menu. Życzymy smaczego!
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron świderki lubella
2 szt. cukinia
1 szt. cebula
50 g oliwki czarne
50 krem balsamiczny
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Cukinię myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z oliwą i smażymy.
Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do smażącej się cukinii. Następnie dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy krem balsamiczny. Smażymy do miękkości cukinii.
Usmażoną cukinię przekładamy do blendera, dodajemy uprażony sezam i blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy pesto.
W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Gdy makaron jest ugotowany, przekładamy go na talerz, dodajemy pesto z cukinii, pokrojone czarne oliwki, posypujemy prażonym sezamem i parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2698
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
96
gram
Tłuszcze
252
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.