0

Składniki

1 Pęczek
botwinka
3 Sztuki
bazylia gałązka
3 Łyżki
Ziarna słonecznika
2 Sztuki
ząbek czosnku
5 Łyżek
oliwa z oliwek
1 Szczypta
sól, pieprz
200 Gramów
ingridient
makaron pióra Lubella

Opcjonalnie - do posypania

1 Łyżka
sezam czarny
1 Łyżka
Parmezan tarty
1 Sztuka
pomidor
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Botwinkę dokładnie umyć, oderwać listki od łodyżek i je posiekać. Wrzucić do miski malaksera lub blendera (można posiekać również łodyżki, pesto będzie różowe i trochę słodsze). Bazylię umyć, listki oderwać i dorzucić do botwinki. Słonecznik uprażyć na rozgrzanej patelni, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do botwinki. Wlać oliwę, dodać starty parmezan, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zmiksować, jeśli pesto jest za gęste dodać więcej oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
  2. W tym czasie ugotować makaron al dente i odcedzić. Do przygotowanego pesto wrzucić odcedzony makaron, zamieszać i nakładać na talerze.
  3. Gotowe danie posypać startym parmezanem, pokrojonym w kostkę pomidorem lub (i) czarnym sezamem.

Podobne przepisy

Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Łatwy Do 1 godz.

Kokardka otulona botwinką

Łatwy Do 1 godz.

Kurczak w szynce

Średni Do 1 godz.

Makaron Pełne Ziarno świdry z orkiszem z mortadelą, pistacj...

Łatwy Do 40 min.

Makaron z kurczakiem, bazylią i cukinią

Łatwy Do 40 min.

Mini pizza na spodzie brokułowym

Łatwy Do 1,5 godz.

Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Łatwy Do 1 godz.

Pita z grillowanym kurczakiem

Łatwy Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!