Makaron z pesto z botwinki

blogerzydlalubelli
Makaron z pesto z botwinki

0

0 / 0

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 pęcz. botwinka

3 szt. bazylia gałązka

3 łyżka ziarna słonecznika

2 szt. ząbek czosnku

5 łyżka oliwa z oliwek

1 szcz. sól, pieprz

200 g makaron pióra lubella

1 łyżka sezam czarny

1 łyżka parmezan tarty

1 szt. pomidor

Przygotowanie


1

Botwinkę dokładnie umyć, oderwać listki od łodyżek i je posiekać. Wrzucić do miski malaksera lub blendera (można posiekać również łodyżki, pesto będzie różowe i trochę słodsze). Bazylię umyć, listki oderwać i dorzucić do botwinki. Słonecznik uprażyć na rozgrzanej patelni, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do botwinki. Wlać oliwę, dodać starty parmezan, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zmiksować, jeśli pesto jest za gęste dodać więcej oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

2

W tym czasie ugotować makaron al dente i odcedzić. Do przygotowanego pesto wrzucić odcedzony makaron, zamieszać i nakładać na talerze.

3

Gotowe danie posypać startym parmezanem, pokrojonym w kostkę pomidorem lub (i) czarnym sezamem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły