Makaron z pesto z botwinki

Lubella
Makaron z pesto z botwinki

0

0 / 0

Makaron z pesto z botwinki to pyszna i zdrowa propozycja na szybki obiad lub lekką kolację. Pesto przygotowane z młodych liści buraka, bazylii, słonecznika, czosnku i parmezanu zachwyca intensywnym kolorem oraz świeżym smakiem. Idealnie komponuje się z delikatnym makaronem. To sezonowe danie, które nie tylko wygląda efektownie, ale też dostarcza cennych witamin i składników odżywczych. Świetny wybór dla wegetarian i fanów kuchni roślinnej.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 pęcz. botwinka

3 szt. bazylia gałązka

3 łyżka ziarna słonecznika

2 szt. ząbek czosnku

5 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. sól, pieprz

200 g makaron pióra lubella

1 łyżka sezam czarny

1 łyżka parmezan tarty

1 szt. pomidor

Przygotowanie


1

Botwinkę dokładnie umyć, oderwać listki od łodyżek i je posiekać.

2

Wrzucić do miski malaksera lub blendera (można posiekać również łodyżki, pesto będzie różowe i trochę słodsze).

3

Bazylię umyć, listki oderwać i dorzucić do botwinki.

4

Słonecznik uprażyć na rozgrzanej patelni, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do botwinki.

5

Wlać oliwę, dodać starty parmezan, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeśli pesto jest za gęste, dodać więcej oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

6

W tym czasie ugotować makaron al dente i odcedzić. Do przygotowanego pesto wrzucić odcedzony makaron, zamieszać i nakładać na talerze.

7

Gotowe danie posypać startym parmezanem, pokrojonym w kostkę pomidorem lub (i) czarnym sezamem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

762

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

85

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły