Makaron z pesto z botwinki

Lubella

Makaron z pesto z botwinki to pyszna i zdrowa propozycja na szybki obiad lub lekką kolację. Pesto przygotowane z młodych liści buraka, bazylii, słonecznika, czosnku i parmezanu zachwyca intensywnym kolorem oraz świeżym smakiem. Idealnie komponuje się z delikatnym makaronem. To sezonowe danie, które nie tylko wygląda efektownie, ale też dostarcza cennych witamin i składników odżywczych. Świetny wybór dla wegetarian i fanów kuchni roślinnej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
762
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Makaron z pesto z botwinki to pyszna i zdrowa propozycja na szybki obiad lub lekką kolację. Pesto przygotowane z młodych liści buraka, bazylii, słonecznika, czosnku i parmezanu zachwyca intensywnym kolorem oraz świeżym smakiem. Idealnie komponuje się z delikatnym makaronem. To sezonowe danie, które nie tylko wygląda efektownie, ale też dostarcza cennych witamin i składników odżywczych. Świetny wybór dla wegetarian i fanów kuchni roślinnej.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 pęcz. botwinka
3 szt. bazylia gałązka
3 łyżka ziarna słonecznika
2 szt. ząbek czosnku
5 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
200 g makaron pióra lubella
1 łyżka sezam czarny
1 łyżka parmezan tarty
1 szt. pomidor
Przygotowanie
Wartości odżywcze na porcję
Energia
762
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.