Makaron z pesto z botwinki

blogerzydlalubelli

Wartości odżywcze na porcję
Energia
762
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 pęcz. botwinka
3 szt. bazylia gałązka
3 łyżka ziarna słonecznika
2 szt. ząbek czosnku
5 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
200 g makaron pióra lubella
1 łyżka sezam czarny
1 łyżka parmezan tarty
1 szt. pomidor
Przygotowanie
Botwinkę dokładnie umyć, oderwać listki od łodyżek i je posiekać. Wrzucić do miski malaksera lub blendera (można posiekać również łodyżki, pesto będzie różowe i trochę słodsze). Bazylię umyć, listki oderwać i dorzucić do botwinki. Słonecznik uprażyć na rozgrzanej patelni, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do botwinki. Wlać oliwę, dodać starty parmezan, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zmiksować, jeśli pesto jest za gęste dodać więcej oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
W tym czasie ugotować makaron al dente i odcedzić. Do przygotowanego pesto wrzucić odcedzony makaron, zamieszać i nakładać na talerze.
Gotowe danie posypać startym parmezanem, pokrojonym w kostkę pomidorem lub (i) czarnym sezamem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
762
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.