Example thumb
0

Składniki

1 Pęczek
Botwinka
3 Sztuki
Gałązka bazylii
3 Łyżki
Ziarna słonecznika
2 Sztuki
ząbek czosnku
5 Łyżek
oliwa z oliwek
1 Szczypta
sól, pieprz
200 Gramów
ingridient
makaron pióra Lubella

Opcjonalnie - do posypania

1 Łyżka
Sezam czarny
1 Łyżka
Parmezan tarty
1 Sztuka
pomidor
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Botwinkę dokładnie umyć, oderwać listki od łodyżek i je posiekać. Wrzucić do miski malaksera lub blendera (można posiekać również łodyżki, pesto będzie różowe i trochę słodsze). Bazylię umyć, listki oderwać i dorzucić do botwinki. Słonecznik uprażyć na rozgrzanej patelni, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do botwinki. Wlać oliwę, dodać starty parmezan, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zmiksować, jeśli pesto jest za gęste dodać więcej oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
  2. W tym czasie ugotować makaron al dente i odcedzić. Do przygotowanego pesto wrzucić odcedzony makaron, zamieszać i nakładać na talerze.
  3. Gotowe danie posypać startym parmezanem, pokrojonym w kostkę pomidorem lub (i) czarnym sezamem.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!