Makaron z pesto szpinakowym i jajkiem

Lubella
Makaron z pesto szpinakowym i jajkiem

2

0 / 0

Makaron z pesto szpinakowym i jajkiem to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a dodatkowo wyjątkowo smaczny i pożywny. To połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu fanom świeżych smaków i bezmięsnych kombinacji kulinarnych. Życzymy smacznego!

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron pióra lubella

200 g szpinak baby

3 szt. ząbki czosnku

80 ml oliwa extra virgin

80 g pestki dyni

80 g parmezan

4 szt. jaja

1 szczyp. pieprz i sól

Przygotowanie


1

Jajka ugotuj na pół twardo, a makaron zgodnie z zaleceniami producenta.

2

Na dużej patelni rozgrzej połowę oliwy z oliwek, dodaj pokrojony w plastry czosnek i przesmaż około minuty. Następnie dodaj szpinak i mieszaj przez około minutę, aż zmięknie.

3

Na patelni upraż pestki dyni.

4

Do kielicha blendera przełóż obsmażony szpinak z czosnkiem, pestki dyni, starty parmezan, pozostałą oliwę i dokładnie zmiksuj na pesto. Dopraw solą i pieprzem.

5

Wymieszaj ugotowany makaron z pesto. Na każdą porcję dodaj ugotowane i pokrojone w kostkę jajko.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

809

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

84

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły