Makaron z pesto szczypiorkowym

Lubella
Makaron z pesto szczypiorkowym

0

0 / 0

Szukasz pomysłu na szybki i oryginalny obiad? Makaron z pesto szczypiorkowym to doskonała propozycja dla miłośników prostych, ale wyrazistych dań! Domowe pesto ze świeżego szczypiorku, orzechów, oliwy i parmezanu zachwyca intensywnym smakiem i aromatem. W połączeniu z makaronem tworzy lekkie, a jednocześnie sycące danie, które idealnie sprawdzi się na szybki obiad lub kolację. To świetna alternatywa dla klasycznego pesto bazyliowego i doskonały sposób na wykorzystanie świeżych ziół. Smacznego!

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron lubella wstążki

1 pęcz. szczypiorek

80 ml oliwa z oliwek

60 g parmezan

40 g orzechy brazylijskie

4 szt. listki bazylii

1 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

W blenderze lub moździerzu zmiksuj szczypiorek, orzechy brazylijskie, połowę tartego parmezanu, czosnek i bazylię. Stopniowo dolewaj oliwę z oliwek, aż powstanie gładka, kremowa masa. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

3

Do gorącego makaronu dodaj pesto i dokładnie wymieszaj.

4

Makaron z pesto przełóż na talerz. Posyp pozostałym parmezanem i udekoruj bazylią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły