Makaron z pesto i halloumi

EkspertOdKuchni
Makaron z pesto i halloumi

0

0 / 0

Pyszna, aromatyczna potrawa, która łączy w sobie włoską klasyczną bazę, makaron z intensywnym smakiem pesto, oraz tradycyjny cypryjski ser halloumi o lekko ciągnącej się konsystencji oraz niepowtarzalnej chrupkości.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron świderki lubella

200 g halloumi

8 szt. pomidorki koktajlowe

1 łodyga świeża bazylia

1 łyżka ocet balsamiczny

3 łyżka parmezan tarty

100 g łuskany słonecznik

1 szczyp. szczypiorek

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. cukier

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.

2

Suszone pomidory z olejem umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy świeżą bazylię, ząbek czosnku, ocet balsamiczny, tarty parmezan i sprażony słonecznik. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem i cukrem. Blendujemy pesto do uzyskania jednolitej konsystencji.

3

Ser halloumi grillujemy na suchej patelni.

4

Ugotowany makaron łączymy z pesto z dodajemy pomidorki koktajlowe, na górę kładziemy zgrillowany ser.

5

Makaron świderki Lubella z pesto z suszonych pomidorów podajemy, dodając drobno posiekany szczypiorek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

996

kcal

Białka

48

gram

Węglowodany

86

gram

Tłuszcze

52

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły