Makaron z pesto i halloumi
EkspertOdKuchni
Pyszna, aromatyczna potrawa, która łączy w sobie włoską klasyczną bazę, makaron z intensywnym smakiem pesto, oraz tradycyjny cypryjski ser halloumi o lekko ciągnącej się konsystencji oraz niepowtarzalnej chrupkości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
996
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszna, aromatyczna potrawa, która łączy w sobie włoską klasyczną bazę, makaron z intensywnym smakiem pesto, oraz tradycyjny cypryjski ser halloumi o lekko ciągnącej się konsystencji oraz niepowtarzalnej chrupkości.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron świderki lubella
200 g halloumi
8 szt. pomidorki koktajlowe
1 łodyga świeża bazylia
1 łyżka ocet balsamiczny
3 łyżka parmezan tarty
100 g łuskany słonecznik
1 szczyp. szczypiorek
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. cukier
Przygotowanie
Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
Suszone pomidory z olejem umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy świeżą bazylię, ząbek czosnku, ocet balsamiczny, tarty parmezan i sprażony słonecznik. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem i cukrem. Blendujemy pesto do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ser halloumi grillujemy na suchej patelni.
Ugotowany makaron łączymy z pesto z dodajemy pomidorki koktajlowe, na górę kładziemy zgrillowany ser.
Makaron świderki Lubella z pesto z suszonych pomidorów podajemy, dodając drobno posiekany szczypiorek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
996
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.