Makaron z patelni z małżami

lubella
Makaron z patelni z małżami

0

0 / 0

Jesteś fanem owoców morza? Jeśli tak, na pewno przypadnie Ci do gustu nasz obiad na śródziemnomorską nutę - makaron (typu długie wstążki) z patelni przy akompaniamencie małż i pikantnej papryczki chili.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

150 g makaron lubella wstążki długie

250 g małże

3 łyżka oliwa z oliwek

2 szt. ząbek czosnku

2 łyżka masło

1 szt. papryka chilli

1 pęcz. świeży tymianek

0.25 szkl. białe wino

3 szczyp. czarny pieprz

Przygotowanie


1

Umyj małże szczoteczką, następnie odcedź. Makaron Lubella wstążki ugotuj al dente.

2

Na patelni na średnim ogniu podgrzej oliwę, wrzuć plasterki czosnku i poczekaj, aż się zarumieni. Zwiększ ogień, dodaj małże, masło, pokrojoną papryczkę chilli oraz posiekany tymianek. Całość smaż na dużym ogniu, mieszając, przez mniej więcej 30 sekund.

3

Posól do smaku, dolej wina i gotuj na większym ogniu przez 2 minuty, aż wino wyparuje, a wszystkie małże się otworzą. Od czasu do czasu zamieszaj.

4

Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z resztą składników i na większym ogniu zagotuj. Spróbuj dwukrotnie podrzucić makaron do góry – tak aby go „napowietrzyć”. Na koniec dodaj świeżo mielony pieprz.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły