Makaron z patelni z małżami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Makaron z patelni z małżami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976852427.jpeg&w=3840&q=75)
Jesteś fanem owoców morza? Jeśli tak, na pewno przypadnie Ci do gustu nasz obiad na śródziemnomorską nutę - makaron (typu długie wstążki) z patelni przy akompaniamencie małż i pikantnej papryczki chili.
0
0 / 0
Jesteś fanem owoców morza? Jeśli tak, na pewno przypadnie Ci do gustu nasz obiad na śródziemnomorską nutę - makaron (typu długie wstążki) z patelni przy akompaniamencie małż i pikantnej papryczki chili.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
150 g makaron lubella wstążki długie
250 g małże
3 łyżka oliwa z oliwek
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka masło
1 szt. papryka chilli
1 pęcz. świeży tymianek
0.25 szkl. białe wino
3 szczyp. czarny pieprz
Przygotowanie
Umyj małże szczoteczką, następnie odcedź. Makaron Lubella wstążki ugotuj al dente.
Na patelni na średnim ogniu podgrzej oliwę, wrzuć plasterki czosnku i poczekaj, aż się zarumieni. Zwiększ ogień, dodaj małże, masło, pokrojoną papryczkę chilli oraz posiekany tymianek. Całość smaż na dużym ogniu, mieszając, przez mniej więcej 30 sekund.
Posól do smaku, dolej wina i gotuj na większym ogniu przez 2 minuty, aż wino wyparuje, a wszystkie małże się otworzą. Od czasu do czasu zamieszaj.
Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z resztą składników i na większym ogniu zagotuj. Spróbuj dwukrotnie podrzucić makaron do góry – tak aby go „napowietrzyć”. Na koniec dodaj świeżo mielony pieprz.