0

Składniki

100 Mililitrów
Wino czerwone
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
przyprawa maggi
500 Gramów
Makaron wstążki, najlepiej Lubella
2 Sztuki
cukinia
6 Sztuk
pieczarki
2 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
kostka rosołowa
1 Sztuka
nać pietruszki
3 Łyżki
oliwa z oliwek
50 Dekagramów
Owoce morza
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Owoce morza rozmrażamy i płuczemy.
  2. W głębokiej patelni dusimy razem z winem ,oliwą i kostką rosołową około 20 min.
  3. Dodajemy posiekany czosnek.
  4. Pod koniec duszenia otwieramy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu. W międzyczasie gotujemy makaron tak, by był lekko twardawy.
  5. Kroimy pieczarki w ćwiartki i na dużym ogniu podsmażamy dodając pod koniec cebulę, solimy i pieprzymy do smaku.
  6. Do sosu wrzucamy marchew pokrojoną w talarki i wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą.
  7. Na końcu dodajemy cukinię pokrojoną w grube półtalarki.
  8. Gotowy sos mieszamy z makaronem, dodajemy pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i maggi.
  9. Na koniec podgrzewamy mieszając.

Opis

Najlepiej użyć do tego dania wstążek mieszanych smakowych, np: szpinakowych. Z daniem dobrze komponują się suszone pomidory, jako typowo włoski akcent.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!