Makaron z owocami morza

m7

Najlepiej użyć do tego dania wstążek mieszanych smakowych, np: szpinakowych. Z daniem dobrze komponują się suszone pomidory, jako typowo włoski akcent.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1439
kcal
Białka
80
gram
Węglowodany
213
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Najlepiej użyć do tego dania wstążek mieszanych smakowych, np: szpinakowych. Z daniem dobrze komponują się suszone pomidory, jako typowo włoski akcent.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 wino czerwone
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. przyprawa maggi
500 g makaron lubella wstążki
2 szt. cukinia
6 szt. pieczarki
2 szt. czosnek
1 szt. marchew
1 szt. cebula
1 szt. kostka rosołowa
1 szt. nać pietruszki
3 łyżka oliwa z oliwek
50 dag. owoce morza
Przygotowanie
Owoce morza rozmrażamy i płuczemy.
W głębokiej patelni dusimy razem z winem ,oliwą i kostką rosołową około 20 min.
Dodajemy posiekany czosnek.
Pod koniec duszenia otwieramy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu. W międzyczasie gotujemy makaron tak, by był lekko twardawy.
Kroimy pieczarki w ćwiartki i na dużym ogniu podsmażamy dodając pod koniec cebulę, solimy i pieprzymy do smaku.
Do sosu wrzucamy marchew pokrojoną w talarki i wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą.
Na końcu dodajemy cukinię pokrojoną w grube półtalarki.
Gotowy sos mieszamy z makaronem, dodajemy pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i maggi.
Na koniec podgrzewamy mieszając.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1439
kcal
Białka
80
gram
Węglowodany
213
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.