Makaron z owocami morza

m7
Makaron z owocami morza

0

0 / 0

Najlepiej użyć do tego dania wstążek mieszanych smakowych, np: szpinakowych. Z daniem dobrze komponują się suszone pomidory, jako typowo włoski akcent.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 wino czerwone

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. przyprawa maggi

500 g makaron lubella wstążki

2 szt. cukinia

6 szt. pieczarki

2 szt. czosnek

1 szt. marchew

1 szt. cebula

1 szt. kostka rosołowa

1 szt. nać pietruszki

3 łyżka oliwa z oliwek

50 dag. owoce morza

Przygotowanie


1

Owoce morza rozmrażamy i płuczemy.

2

W głębokiej patelni dusimy razem z winem ,oliwą i kostką rosołową około 20 min.

3

Dodajemy posiekany czosnek.

4

Pod koniec duszenia otwieramy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu. W międzyczasie gotujemy makaron tak, by był lekko twardawy.

5

Kroimy pieczarki w ćwiartki i na dużym ogniu podsmażamy dodając pod koniec cebulę, solimy i pieprzymy do smaku.

6

Do sosu wrzucamy marchew pokrojoną w talarki i wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą.

7

Na końcu dodajemy cukinię pokrojoną w grube półtalarki.

8

Gotowy sos mieszamy z makaronem, dodajemy pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i maggi.

9

Na koniec podgrzewamy mieszając.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1439

kcal

Białka

80

gram

Węglowodany

213

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły