Makaron z mięsem
uwielbiampl
Pracochłonne, ale przepyszne danie obiadowe
1
0 / 0
Pracochłonne, ale przepyszne danie obiadowe
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. pieprz
1 łyżeczka olej sezamowy
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
1 łyżeczka sos ostrygowy
1 łyżeczka sos sojowy
2 łyżeczka cukier
2 łyżeczka wino ryżowe
1 łyżeczka imbir
250 g makaron lubella spaghetti
250 g mięso wieprzowe
0.75 szkl. bulion drobiowy
4 szt. boczniaki
3 szt. ząbek czosnku
3 szt. cebula dymka
2 łyżka olej słonecznikowy
0.50 łyżeczka sól
Przygotowanie
Wieprzowinę kroimy w paski 1x4cm.
Składniki marynaty mieszamy i marynujemy w niej mięso doprawione pieprzem i solą przez 30 min.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy i odsączamy.
Na rozgrzaną patelnię na duży ogień wlewamy 4-5 łyżek oleju.
Wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy z olejem, zostawiamy na 1 min, następnie dokładnie mieszamy i znów zostawiamy na 1 min, powtarzamy 4-5 razy aż będzie chrupki i ładnie zarumieniony (jeżeli makaron zaczyna się przypalać dolewamy trochę oleju). Tak przygotowany makaron trzymamy w ciepłym miejscu.
Mięso wyjmujemy z marynaty, osączamy. Smażymy mięso w głębokim oleju ok. 30 s Wyjmujemy, osączamy dobrze z tłuszczu na papierowym ręczniku.
W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, smażymy mieszając czosnek, cebulę, grzyby (ok. 30 s). Dodajemy mięso smażymy kolejne 30 s.
Zsuwamy wszystko na brzeg woka w środek wlewamy sos i mieszamy do zgęstnienia.
Łączymy mięso i warzywa z sosem.
Przed serwowaniem układamy makaron na półmisku a na nim kładziemy sos z kawałkami mięsa.