Makaron z mięsem

uwielbiampl
Makaron z mięsem

1

0 / 0

Pracochłonne, ale przepyszne danie obiadowe

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka olej sezamowy

1 łyżeczka mąka ziemniaczana

1 łyżeczka sos ostrygowy

1 łyżeczka sos sojowy

2 łyżeczka cukier

2 łyżeczka wino ryżowe

1 łyżeczka imbir

250 g makaron lubella spaghetti

250 g mięso wieprzowe

0.75 szkl. bulion drobiowy

4 szt. boczniaki

3 szt. ząbek czosnku

3 szt. cebula dymka

2 łyżka olej słonecznikowy

0.50 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Wieprzowinę kroimy w paski 1x4cm.

2

Składniki marynaty mieszamy i marynujemy w niej mięso doprawione pieprzem i solą przez 30 min.

3

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy i odsączamy.

4

Na rozgrzaną patelnię na duży ogień wlewamy 4-5 łyżek oleju.

5

Wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy z olejem, zostawiamy na 1 min, następnie dokładnie mieszamy i znów zostawiamy na 1 min, powtarzamy 4-5 razy aż będzie chrupki i ładnie zarumieniony (jeżeli makaron zaczyna się przypalać dolewamy trochę oleju). Tak przygotowany makaron trzymamy w ciepłym miejscu.

6

Mięso wyjmujemy z marynaty, osączamy. Smażymy mięso w głębokim oleju ok. 30 s Wyjmujemy, osączamy dobrze z tłuszczu na papierowym ręczniku.

7

W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, smażymy mieszając czosnek, cebulę, grzyby (ok. 30 s). Dodajemy mięso smażymy kolejne 30 s.

8

Zsuwamy wszystko na brzeg woka w środek wlewamy sos i mieszamy do zgęstnienia.

9

Łączymy mięso i warzywa z sosem.

10

Przed serwowaniem układamy makaron na półmisku a na nim kładziemy sos z kawałkami mięsa.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły