Makaron z mięsem

uwielbiampl

Pracochłonne, ale przepyszne danie obiadowe
Wartości odżywcze na porcję
Energia
477
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pracochłonne, ale przepyszne danie obiadowe
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. olej sezamowy
1 łyżecz. mąka ziemniaczana
1 łyżecz. sos ostrygowy
1 łyżecz. sos sojowy
2 łyżecz. cukier
2 łyżecz. wino ryżowe
1 łyżecz. imbir
250 g makaron lubella spaghetti
250 g mięso wieprzowe
0.75 szkl. bulion drobiowy
4 szt. boczniaki
3 szt. ząbek czosnku
3 szt. cebula dymka
2 łyżka olej słonecznikowy
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Wieprzowinę kroimy w paski 1x4cm.
Składniki marynaty mieszamy i marynujemy w niej mięso doprawione pieprzem i solą przez 30 min.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy i odsączamy.
Na rozgrzaną patelnię na duży ogień wlewamy 4-5 łyżek oleju.
Wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy z olejem, zostawiamy na 1 min, następnie dokładnie mieszamy i znów zostawiamy na 1 min, powtarzamy 4-5 razy aż będzie chrupki i ładnie zarumieniony (jeżeli makaron zaczyna się przypalać dolewamy trochę oleju). Tak przygotowany makaron trzymamy w ciepłym miejscu.
Mięso wyjmujemy z marynaty, osączamy. Smażymy mięso w głębokim oleju ok. 30 s Wyjmujemy, osączamy dobrze z tłuszczu na papierowym ręczniku.
W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, smażymy mieszając czosnek, cebulę, grzyby (ok. 30 s). Dodajemy mięso smażymy kolejne 30 s.
Zsuwamy wszystko na brzeg woka w środek wlewamy sos i mieszamy do zgęstnienia.
Łączymy mięso i warzywa z sosem.
Przed serwowaniem układamy makaron na półmisku a na nim kładziemy sos z kawałkami mięsa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
477
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.