Makaron z marynowanymi burakami i serem feta (TM6, TM5)
Lubella
Wartości odżywcze na porcję
Energia
438
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
21
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2200 g woda
3 szt. czerwona buraki pokrojone w ćwiartki
1 szt. ekologiczna cytryna
150 g ser feta pokrojony w 1 cm kostkę
3 szt. ząbki czosnku
60 g oliwa z oliwek
3 łyżecz. sól
2.50 łyżecz. cukier
270 g makaron świderki lubella
3 łyżka ziarna słonecznika
10 g ocet balsamiczny
1 łyżecz. musztarda
1 szczyp. pieprz czarny mielony
Przydatne przybory kuchenne
1 szt. miseczka
1 szt. folia spożywcza
1 szt. patelnia
1 szt. duża miska
Części urządzenia Thermomix
1 szt. koszyczek
1 szt. miarka
1 szt. kopystka
1 szt. dolna część przystawki varoma
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody. Włożyć koszyczek, umieścić w nim buraki, gotować na parze 40-50 min/120°C/obr. 1. W tym czasie z cytryny zetrzeć skórkę bez białych błonek i wycisnąć sok, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, buraki odstawić do lekkiego ostygnięcia. W tym kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ser feta, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać sok wyciśnięty z cytryny, skórkę otartą z cytryny, 20 g oliwy, 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać 15 s/obr. 3. Lekko ostygnięte buraki pokroić w cienkie półplastry, przełożyć do miseczki. Marynatę przelać do miseczki z plastrami buraków, delikatnie i dokładnie wymieszać, aby wszystkie buraki pokryły się marynatą. Przykryć folią spożywczą, odstawić na min. 60 min. 20 min przed końcem marynowania kontynuować przygotowanie przepisu.
Do naczynia miksującego wlać pozostałe 1200 g wody i 5 g oliwy, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować 10 min/100°C/obr. 1.
Dodać makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu 100°C/⟲/obr. 1. W tym czasie słonecznik uprażyć na kuchence na suchej, rozgrzanej patelni, odstawić. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski.
Do naczynia miksującego wlać pozostałe 35 g oliwy i ocet, dodać musztardę, pozostałe 1½ łyżeczki cukru, ¼ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać 15 s/obr. 3. Dressing przelać do miski z makaronem, wymieszać. Dodać marynowane półplastry buraków i odważony ser, delikatnie wymieszać. Makaron z marynowanymi burakami i serem feta podawać posypany uprażonym słonecznikiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
438
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.