Makaron z marynowanymi burakami i serem feta (TM6, TM5)

Lubella
Makaron z marynowanymi burakami i serem feta (TM6, TM5)

0

0 / 0

21

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2200 g woda

3 szt. czerwona buraki pokrojone w ćwiartki

1 szt. ekologiczna cytryna

150 g ser feta pokrojony w 1 cm kostkę

3 szt. ząbki czosnku

60 g oliwa z oliwek

3 łyżecz. sól

2.50 łyżecz. cukier

270 g makaron świderki lubella

3 łyżka ziarna słonecznika

10 g ocet balsamiczny

1 łyżecz. musztarda

1 szczyp. pieprz czarny mielony

Przydatne przybory kuchenne

1 szt. miseczka

1 szt. folia spożywcza

1 szt. patelnia

1 szt. duża miska

Części urządzenia Thermomix

1 szt. koszyczek

1 szt. miarka

1 szt. kopystka

1 szt. dolna część przystawki varoma

Przygotowanie


1

Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody. Włożyć koszyczek, umieścić w nim buraki, gotować na parze 40-50 min/120°C/obr. 1. W tym czasie z cytryny zetrzeć skórkę bez białych błonek i wycisnąć sok, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, buraki odstawić do lekkiego ostygnięcia. W tym kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

2

Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ser feta, odstawić.

3

Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

4

Dodać sok wyciśnięty z cytryny, skórkę otartą z cytryny, 20 g oliwy, 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać 15 s/obr. 3. Lekko ostygnięte buraki pokroić w cienkie półplastry, przełożyć do miseczki. Marynatę przelać do miseczki z plastrami buraków, delikatnie i dokładnie wymieszać, aby wszystkie buraki pokryły się marynatą. Przykryć folią spożywczą, odstawić na min. 60 min. 20 min przed końcem marynowania kontynuować przygotowanie przepisu.

5

Do naczynia miksującego wlać pozostałe 1200 g wody i 5 g oliwy, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować 10 min/100°C/obr. 1.

6

Dodać makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu 100°C/⟲/obr. 1. W tym czasie słonecznik uprażyć na kuchence na suchej, rozgrzanej patelni, odstawić. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski.

7

Do naczynia miksującego wlać pozostałe 35 g oliwy i ocet, dodać musztardę, pozostałe 1½ łyżeczki cukru, ¼ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać 15 s/obr. 3. Dressing przelać do miski z makaronem, wymieszać. Dodać marynowane półplastry buraków i odważony ser, delikatnie wymieszać. Makaron z marynowanymi burakami i serem feta podawać posypany uprażonym słonecznikiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

438

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły