Makaron z makiem na słodko

m7

Słodki makaron z makiem to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jednak ten pyszny przepis sprawdzi się nie tylko na święta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
927
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
113
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Słodki makaron z makiem to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jednak ten pyszny przepis sprawdzi się nie tylko na święta.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
3 szkl. mleko
7 łyżka cukier
6 łyżka miód
25 dag. mak
15 dag. rodzynki
25 dag. orzechy włoskie
20 dag. morele suszone
20 dag. makaronu łazanki
Przygotowanie
Mak gotować w mleku ok. 10 minut. Następnie wylać na sitko i zostawić na ok. 3-4 godziny żeby dobrze obciekł (najlepiej ugotować dzień wcześniej i zostawić na noc). Rodzynki, pokrojone w paski suszone morele, pokrojone orzechy namoczyć w mleku. Gdy owoce napęcznieją - odcedzić.
Makaron łazanki ugotować, odcedzić.
Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.
Zmielony mak podgrzać dobrze w mikrofalówce, tak samo makaron. Połączyć gorący makaron, mak i bakalie, polać miodem i dobrze wymieszać.
Mieszać z gorącym makiem i makaronem, gdyż składniki lepiej się połączą. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej miodu.
Jeśli makaron wyjdzie zbyt suche należy dodać gorącego przegotowanego mleka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
927
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
113
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.