Makaron z makiem na słodko

m7
Makaron z makiem na słodko

Średnia 0 / 0

Oceń!

Słodki makaron z makiem to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jednak ten pyszny przepis sprawdzi się nie tylko na święta.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

3 szkl. mleko

7 łyżka cukier

6 łyżka miód

25 dag. mak

15 dag. rodzynki

25 dag. orzechy włoskie

20 dag. morele suszone

20 dag. makaronu łazanki

Przygotowanie


Mak gotować w mleku ok. 10 minut. Następnie wylać na sitko i zostawić na ok. 3-4 godziny żeby dobrze obciekł (najlepiej ugotować dzień wcześniej i zostawić na noc). Rodzynki, pokrojone w paski suszone morele, pokrojone orzechy namoczyć w mleku. Gdy owoce napęcznieją - odcedzić.

Makaron łazanki ugotować, odcedzić.

Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.

Zmielony mak podgrzać dobrze w mikrofalówce, tak samo makaron. Połączyć gorący makaron, mak i bakalie, polać miodem i dobrze wymieszać.

Mieszać z gorącym makiem i makaronem, gdyż składniki lepiej się połączą. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej miodu.

Jeśli makaron wyjdzie zbyt suche należy dodać gorącego przegotowanego mleka.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

927

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

113

gram

Tłuszcze

46

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły