Example thumb
0

Składniki

3 Szklanki
mleko
7 Łyżek
cukier
6 Łyżek
miód
25 Dekagramów
Mak
15 Dekagramów
rodzynki
25 Dekagramów
orzechy włoskie
20 Dekagramów
Morele suszone
20 Dekagramów
Makaronu łazanki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mak gotować w mleku ok. 10 minut. Następnie wylać na sitko i zostawić na ok. 3-4 godziny żeby dobrze obciekło (najlepiej ugotować dzień wcześniej i zostawić na noc). Rodzynki, pokrojone w paski suszone morele, pokrojone orzechy namoczyć w mleku. Gdy owoce napęcznieją - odcedzić.
  2. Makaron łazanki ugotować, odcedzić.
  3. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.
  4. Zmielony mak podgrzać dobrze w mikrofalówce, tak samo makaron. Połączyć gorący makaron, mak i bakalie, polać miodem i dobrze wymieszać.
  5. Dlatego proponuję mieszać z gorącym makiem i makaronem gdyż składniki lepiej się połączą. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej miodu.
  6. Jeśli wychodzi zbyt suche należy dodać gorącego przegotowanego mleka.

Opis

na słodko nie tylko na święta

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!