0

Składniki

3 Szklanki
mleko
7 Łyżek
cukier
6 Łyżek
miód
25 Dekagramów
Mak
15 Dekagramów
rodzynki
25 Dekagramów
orzechy włoskie
20 Dekagramów
morele suszone
20 Dekagramów
Makaronu łazanki
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mak gotować w mleku ok. 10 minut. Następnie wylać na sitko i zostawić na ok. 3-4 godziny żeby dobrze obciekło (najlepiej ugotować dzień wcześniej i zostawić na noc). Rodzynki, pokrojone w paski suszone morele, pokrojone orzechy namoczyć w mleku. Gdy owoce napęcznieją - odcedzić.
  2. Makaron łazanki ugotować, odcedzić.
  3. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.
  4. Zmielony mak podgrzać dobrze w mikrofalówce, tak samo makaron. Połączyć gorący makaron, mak i bakalie, polać miodem i dobrze wymieszać.
  5. Dlatego proponuję mieszać z gorącym makiem i makaronem gdyż składniki lepiej się połączą. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej miodu.
  6. Jeśli wychodzi zbyt suche należy dodać gorącego przegotowanego mleka.

Opis

na słodko nie tylko na święta

Podobne przepisy

Kutia

Średni Ponad 3 godz
Kutia

Makaron z miodem i makiem

Średni Do 3 godz
Makaron z miodem i makiem

Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Trudny Do 40 min
Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Pierniczki

Średni Do 1 godz
Pierniczki

Sernik

Łatwy Do 3 godz
Sernik

ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI

Średni Do 1 godz
ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI

Czekoladowy makaron z cytrynową ricottą i owocami

Łatwy Do 40 min
Czekoladowy makaron z cytrynową ricottą i owocami

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Łatwy Do 40 min
Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!