0

Składniki

3 Szklanki
mleko
7 Łyżek
cukier
6 Łyżek
miód
25 Dekagramów
Mak
15 Dekagramów
rodzynki
25 Dekagramów
orzechy włoskie
20 Dekagramów
morele suszone
20 Dekagramów
Makaronu łazanki
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mak gotować w mleku ok. 10 minut. Następnie wylać na sitko i zostawić na ok. 3-4 godziny żeby dobrze obciekło (najlepiej ugotować dzień wcześniej i zostawić na noc). Rodzynki, pokrojone w paski suszone morele, pokrojone orzechy namoczyć w mleku. Gdy owoce napęcznieją - odcedzić.
  2. Makaron łazanki ugotować, odcedzić.
  3. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.
  4. Zmielony mak podgrzać dobrze w mikrofalówce, tak samo makaron. Połączyć gorący makaron, mak i bakalie, polać miodem i dobrze wymieszać.
  5. Dlatego proponuję mieszać z gorącym makiem i makaronem gdyż składniki lepiej się połączą. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej miodu.
  6. Jeśli wychodzi zbyt suche należy dodać gorącego przegotowanego mleka.

Opis

na słodko nie tylko na święta

Podobne przepisy

Kutia

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Kutia

Makiełki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makiełki

Makaron z miodem i makiem

Przepis
Średni Do 3 godz
Makaron z miodem i makiem

Piernik świąteczny

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik świąteczny

Kutia z kaszą pęczak i konfiturą morelową

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kutia z kaszą pęczak i konfiturą morelową

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Sernik

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Sernik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!