Makaron z makiem na słodko

m7
Makaron z makiem na słodko

0

0 / 0

Słodki makaron z makiem to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jednak ten pyszny przepis sprawdzi się nie tylko na święta.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

3 szkl. mleko

7 łyżka cukier

6 łyżka miód

25 dek. mak

15 dek. rodzynki

25 dek. orzechy włoskie

20 dek. morele suszone

20 dek. makaronu łazanki

Przygotowanie


1

Mak gotować w mleku ok. 10 minut. Następnie wylać na sitko i zostawić na ok. 3-4 godziny żeby dobrze obciekł (najlepiej ugotować dzień wcześniej i zostawić na noc). Rodzynki, pokrojone w paski suszone morele, pokrojone orzechy namoczyć w mleku. Gdy owoce napęcznieją - odcedzić.

2

Makaron łazanki ugotować, odcedzić.

3

Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.

4

Zmielony mak podgrzać dobrze w mikrofalówce, tak samo makaron. Połączyć gorący makaron, mak i bakalie, polać miodem i dobrze wymieszać.

5

Mieszać z gorącym makiem i makaronem, gdyż składniki lepiej się połączą. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej miodu.

6

Jeśli makaron wyjdzie zbyt suche należy dodać gorącego przegotowanego mleka.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły