Makaron z makiem na słodko
m7
Słodki makaron z makiem to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jednak ten pyszny przepis sprawdzi się nie tylko na święta.
0
0 / 0
Słodki makaron z makiem to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jednak ten pyszny przepis sprawdzi się nie tylko na święta.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
3 szkl. mleko
7 łyżka cukier
6 łyżka miód
25 dek. mak
15 dek. rodzynki
25 dek. orzechy włoskie
20 dek. morele suszone
20 dek. makaronu łazanki
Przygotowanie
Mak gotować w mleku ok. 10 minut. Następnie wylać na sitko i zostawić na ok. 3-4 godziny żeby dobrze obciekł (najlepiej ugotować dzień wcześniej i zostawić na noc). Rodzynki, pokrojone w paski suszone morele, pokrojone orzechy namoczyć w mleku. Gdy owoce napęcznieją - odcedzić.
Makaron łazanki ugotować, odcedzić.
Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.
Zmielony mak podgrzać dobrze w mikrofalówce, tak samo makaron. Połączyć gorący makaron, mak i bakalie, polać miodem i dobrze wymieszać.
Mieszać z gorącym makiem i makaronem, gdyż składniki lepiej się połączą. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej miodu.
Jeśli makaron wyjdzie zbyt suche należy dodać gorącego przegotowanego mleka.