Makaron z makiem i konfiturą z wiśni Łowicz
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Makaron z makiem i konfiturą z wiśni Łowicz](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974608624.jpeg&w=3840&q=75)
Makaron z makiem to w wielu domach potrawa uważana za wigilijną. Chociaż przepis kojarzy nam się ze świąteczną aurą, to o każdej porze roku smakuje równie dobrze! Polecamy podawać danie z wiśniową konfiturą Łowicz.
0
5 / 1
Makaron z makiem to w wielu domach potrawa uważana za wigilijną. Chociaż przepis kojarzy nam się ze świąteczną aurą, to o każdej porze roku smakuje równie dobrze! Polecamy podawać danie z wiśniową konfiturą Łowicz.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
150 g konfitura z wiśni łowicz
300 g makaron kokardki lubella
300 woda
200 mleko uht 3,2%
200 g mak niebieski
5 łyżka miód płynny
1 łyżka masło
1 łyżecz. skórka z pomarańczy
1 łyżecz. cynamon
2 łyżka żurawina suszona
3 łyżka orzechy włoskie posiekane
Przygotowanie
Mak mielimy trzykrotnie.
Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut.
Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, cynamonem, skórką z pomarańczy, żurawiną i posiekanymi orzechami.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mieszamy go z masą makową. Podajemy z Konfiturą Extra z Wiśni Łowicz