Makaron z makiem i konfiturą z wiśni Łowicz
maspexdigital
Makaron z makiem to w wielu domach potrawa uważana za wigilijną. Chociaż przepis kojarzy nam się ze świąteczną aurą, to o każdej porze roku smakuje równie dobrze! Polecamy podawać danie z wiśniową konfiturą Łowicz.
0
5 / 1
Makaron z makiem to w wielu domach potrawa uważana za wigilijną. Chociaż przepis kojarzy nam się ze świąteczną aurą, to o każdej porze roku smakuje równie dobrze! Polecamy podawać danie z wiśniową konfiturą Łowicz.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
150 g konfitura z wiśni łowicz
300 g makaron kokardki lubella
300 woda
200 mleko uht 3,2%
200 g mak niebieski
5 łyżka miód płynny
1 łyżka masło
1 łyżeczka skórka z pomarańczy
1 łyżeczka cynamon
2 łyżka żurawina suszona
3 łyżka orzechy włoskie posiekane
Przygotowanie
Mak mielimy trzykrotnie.
Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut.
Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, cynamonem, skórką z pomarańczy, żurawiną i posiekanymi orzechami.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mieszamy go z masą makową. Podajemy z Konfiturą Extra z Wiśni Łowicz