Makaron z makiem i konfiturą z wiśni Łowicz

maspexdigital
Makaron z makiem i konfiturą z wiśni Łowicz

0

5 / 1

Makaron z makiem to w wielu domach potrawa uważana za wigilijną. Chociaż przepis kojarzy nam się ze świąteczną aurą, to o każdej porze roku smakuje równie dobrze! Polecamy podawać danie z wiśniową konfiturą Łowicz.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

150 g konfitura z wiśni łowicz

300 g makaron kokardki lubella

300 woda

200 mleko uht 3,2%

200 g mak niebieski

5 łyżka miód płynny

1 łyżka masło

1 łyżecz. skórka z pomarańczy

1 łyżecz. cynamon

2 łyżka żurawina suszona

3 łyżka orzechy włoskie posiekane

Przygotowanie


1

Mak mielimy trzykrotnie.

2

Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut.

3

Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, cynamonem, skórką z pomarańczy, żurawiną i posiekanymi orzechami.

4

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mieszamy go z masą makową. Podajemy z Konfiturą Extra z Wiśni Łowicz

Wartości odżywcze na porcję


Energia

540

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

76

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły