Makaron z łososiem i pietruszkowym pesto

ewa1206
Makaron z łososiem i pietruszkowym pesto

0

0 / 0

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szkl. makaron kokardki lubella

100 g łosoś wędzony

1 pęcz. pietruszka

50 g rukola

1 szt. awokado

2 łyżecz. sok z cytryny

1 szt. cukinia

3 łyżka oliwa z oliwek

6 szt. pomidorki koktajlowe

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Cukinię myjemy i kroimy na cienkie półplasterki (ze skórką)

2

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię możemy ugotować razem z makaronem.

3

Zaczynamy robić nasze pietruszkowe pesto: siekamy drobno pietruszkę, rukolę i awokado, czosnek przeciskamy przez praskę.

4

Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Jeżeli jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody.

5

Kroimy łososia na drobne kawałki.

6

Ugotowany makaron łączymy z łososiem oraz pesto i bardzo dokładnie mieszamy. Do ozdobienia naszego dania dodajemy przekrojone pomidorki koktajlowe.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1247

kcal

Białka

44

gram

Węglowodany

115

gram

Tłuszcze

65

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły