Makaron z łososiem i pietruszkowym pesto
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
ewa1206
![Makaron z łososiem i pietruszkowym pesto](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974725401.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szkl. makaron kokardki lubella
100 g łosoś wędzony
1 pęcz. pietruszka
50 g rukola
1 szt. awokado
2 łyżecz. sok z cytryny
1 szt. cukinia
3 łyżka oliwa z oliwek
6 szt. pomidorki koktajlowe
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Cukinię myjemy i kroimy na cienkie półplasterki (ze skórką)
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię możemy ugotować razem z makaronem.
Zaczynamy robić nasze pietruszkowe pesto: siekamy drobno pietruszkę, rukolę i awokado, czosnek przeciskamy przez praskę.
Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Jeżeli jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody.
Kroimy łososia na drobne kawałki.
Ugotowany makaron łączymy z łososiem oraz pesto i bardzo dokładnie mieszamy. Do ozdobienia naszego dania dodajemy przekrojone pomidorki koktajlowe.