Makaron z kurkami
agf
Syte, smaczne i ciekawe danie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
465
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Syte, smaczne i ciekawe danie.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
400 g makaron kokardki
3 szkl. kurki
2 szt. cebula
1 szt. śmietana 18%
2 szt. koper ogrodowy
1 łyżka olej słonecznikowy
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kurki oczyszczamy, myjemy, jeśli są duże kruszymy na mniejsze kawałki.
Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i przykrywamy.
Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną drobno dużą cebulę - nie powinna się zrumienić tylko zeszklić.
Gdy kurki wypuszczą soki dodajemy zeszkloną cebulkę, solimy, pieprzymy, dodajemy śmietanę i posiekany drobno koper (ja dodaję go na prawdę bardzo dużo - na jedną patelnię 2 pęczki).
Całość mieszamy i chwilę trzymamy jeszcze pod przykryciem. Podajemy z makaronem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
465
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.