Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Lubella

Makaron świderki z kurczakiem i pieczarkami to szybkie i uniwersalne danie obiadowe, które sprawdzi się w każdej kuchni. Połączenie makaronu, delikatnego fileta z kurczaka i pieczarek w kremowym sosie to klasyka, która zawsze się udaje — zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To idealny wybór na codzienny obiad, posiłek do lunchboxa lub szybkie danie na kolację. Prosty skład, krótki czas przygotowania i sprawdzony smak sprawiają, że to jeden z najczęściej wybieranych przepisów z kurczakiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaron świderki z kurczakiem i pieczarkami to szybkie i uniwersalne danie obiadowe, które sprawdzi się w każdej kuchni. Połączenie makaronu, delikatnego fileta z kurczaka i pieczarek w kremowym sosie to klasyka, która zawsze się udaje — zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To idealny wybór na codzienny obiad, posiłek do lunchboxa lub szybkie danie na kolację. Prosty skład, krótki czas przygotowania i sprawdzony smak sprawiają, że to jeden z najczęściej wybieranych przepisów z kurczakiem.
14
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron lubella świderki
2 szt. filet z piersi kurczaka
100 g pieczarki
3 szt. ząbki czosnku
0.50 szt. cebula
150 ml śmietanka 30%
80 g ser pecorino
1 pęcz. świeża bazylia
0.50 łyżecz. czosnek granulowany
0.50 łyżecz. płatki chili
0.50 łyżecz. tymianek
0.50 łyżecz. papryka słodka
20 ml oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Przyprawy wymieszać ze sobą. Obtoczyć kurczaka w przyprawach.
Rozgrzać oliwę na patelni i obsmażyć kurczaka z każdej strony. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
Na patelnię po smażeniu kurczaka dolać oliwę i przesmażyć pokrojone w ząbki pieczarki. Następnie dodać posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażyć jeszcze chwilę.
Dolać śmietankę i zmniejszyć moc kuchenki, dusić około 5 minut.
Upieczonego kurczaka pokroić w dużą kostkę.
Dodać do sosu kurczaka i zetrzeć połowę sera pecorino, wymieszać.
Dodać ugotowany, odsączony makaron, kilka listków bazylii, doprawić pieprzem i solą, wymieszać.
Podawać ze startym serem pecorino i świeżą bazylią.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.