Makaron z kurczakiem i morelami

Lubella
Makaron z kurczakiem i morelami

0

0 / 0

Makaron z kurczakiem i morelami to idealny wybór dla wszystkich fanów słodko-słonych kombinacji kulinarnych. Idealnie sprawdzi się zarówno na elegancki, jak i na romantyczną kolację. Spaghetti w połączeniu z kremowym sosem, owocami i kurczakiem jest aromatyczne, lekkie i wyjątkowo smaczne, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepiej smakuje z tartym parmezanem na wierzchu i odrobiną świeżych ziół. Smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g makaron spaghetti lubella

300 g pierś z kurczaka

4 szt. morele

1 szt. cebula biała

100 g szpinak

300 ml śmietanka 30%

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. curry

1 szt. parmezan do posypania

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i curry.

3

Na rozgrzanej oliwie na patelni smażymy kurczaka przez 5 minut, co chwilę mieszając, a następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i morele. Całość smażymy jeszcze przez chwilę.

4

Na patelnię wlewamy śmietankę 30% i redukujemy. Gdy sos zacznie się robić coraz gęstszy, dodajemy makaron, szpinak i dokładnie mieszamy.

5

Makaron z kurczakiem i morelami podajemy z tartym parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3512

kcal

Białka

71

gram

Węglowodany

129

gram

Tłuszcze

301

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły