Makaron z kurczakiem, bazylią i cukinią

blogerzydlalubelli

Autor: Mango Papaja http://www.mangopapaja.pl/2017/08/makaron-z-kurczakiem-bazylia-cukinia-i.html
Wartości odżywcze na porcję
Energia
698
kcal
Białka
51
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Autor: Mango Papaja http://www.mangopapaja.pl/2017/08/makaron-z-kurczakiem-bazylia-cukinia-i.html
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
120 g makaron lubella świdry
30 dag. pierś kurczaka
3 szt. cukinia
5 łyżka orzechy włoskie
50 g parmezan
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 pęcz. świeża bazylia
1 szkl. bulion warzywny
4 łyżka śmietana 18%
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek smażę cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną pierś kurczaka i smażę składniki kilka minut.
Cukinię kroję i również smażę z pozostałymi składnikami. Wlewam bulion i redukuję go o połowę. Dodaję śmietanę i doprawiam solą oraz pieprzem sos. Parmezan ścieram, orzechy i bazylię drobno siekam.
Ugotowany makaron mieszam z sosem, orzechami, parmezanem i bazylią. Podaję od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
698
kcal
Białka
51
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.