0

Składniki

100 Mililitrów
wino białe wytrawne
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Szczypta
sól
300 Gramów
makaron świderki
12 Sztuk
Krewetki królewskie
3 Sztuki
czosnek
2 Łyżki
masło extra
2 Łyżki
śmietana 18%
10 Dekagramów
ser żółty
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy 5 min po czym dodajemy krewetki. Przykrywamy i smażymy na dużym ogniu ok. 7 min.
  2. Następnie dolewamy wino, posypujemy gałką muszkatołową i dusimy bez przykrycia do zagęszczenia sosu.
  3. Ser starty mieszamy ze śmietaną i dodajemy do krewetek, ciągle mieszając. Na koniec dorzucamy jeszcze makaron i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Opis

dobre do winka

Podobne przepisy

Puree z ciecierzycy

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Puree z ciecierzycy

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Imprezowe dipy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Imprezowe dipy

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z...

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z płatkami kukurydzianymi

Szaszłyki krewetek w pietruszce

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Szaszłyki krewetek w pietruszce

Pierniczki

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierniczki

Frytki czosnkowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Frytki czosnkowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!