Makaron z krewetkami w pomarańczowym sosie (TM6)
Lubella
Wartości odżywcze na porcję
Energia
321
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
23
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
270 g makaron gniazda wstęgi lubella
10 g świeże liście natki pietruszki
2700 ml woda do gotowania makaronu
35 g olej
250 g krewetki, surowe, średnie, obrane, świeże, oczyszczone, osuszone ręcznikiem papierowym lub krewetki mrożone, obrane, oczyszczone, osuszone ręcznikiem papierowym
40 g cebula szalotka przekrojona na pół
0.50 szt. świeża papryczka chili, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
150 g świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
20 g świeżo wyciśnięty sok z limonki
1 łyżka sos rybny lub sos sojowy
1 łyżka cukier trzcinowy nierafinowany
2 szczyp. świeżo mielony pieprz czarny plus dodatkowa ilość do oprószenia
2 szczyp. kurkuma
2 szczyp. imbir mielony
0.50 łyżecz. skrobia ziemniaczana
1 szczyp. sól do smaku
1 szt. skórka otarta z pomarańczy do dekoracji (opcjonalnie)
Przydatne przybory kuchenne
1 szt. miska
1 szt. garnek
1 szt. miseczki
Części urządzenia Thermomix
1 szt. miarka
1 szt. koszyczek
1 szt. kopystka
Przygotowanie
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Na kuchence, w dużym garnku ugotować odważony makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu kontynuować przygotowanie przepisu.
Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać 1 ząbek czosnku, dusić 2 min 30 s/120°C/obr. łyżka.
Dodać krewetki, upewniając się, że są równomiernie rozłożone na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 2 ząbki czosnku, cebulę szalotkę i papryczkę chili, dodać pozostałe 15 g oleju, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 5 min/120°C/obr. łyżka.
Dodać sok pomarańczowy, sok z limonki, sos rybny, cukier, pieprz, kurkumę, imbir i skrobię ziemniaczaną, gotować 5 min/100°C/obr. 2. Doprawić do smaku solą. Przełożyć do naczynia z rumienionymi krewetkami, wymieszać kopystką. Ugotowany makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do 4 miseczek. Na wierzch wyłożyć rumienione krewetki wraz z sosem. Makaron z krewetkami w pomarańczowym sosie podawać oprószony pieprzem, udekorowany rozdrobnioną natką pietruszki i skórką otartą z pomarańczy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
321
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.