Makaron z krewetkami w pomarańczowym sosie (TM6)

Lubella
Makaron z krewetkami w pomarańczowym sosie (TM6)

Średnia 0 / 0

Oceń!

23

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

270 g makaron gniazda wstęgi lubella

10 g świeże liście natki pietruszki

2700 ml woda do gotowania makaronu

35 g olej

250 g krewetki, surowe, średnie, obrane, świeże, oczyszczone, osuszone ręcznikiem papierowym lub krewetki mrożone, obrane, oczyszczone, osuszone ręcznikiem papierowym

40 g cebula szalotka przekrojona na pół

0.50 szt. świeża papryczka chili, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki

150 g świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

20 g świeżo wyciśnięty sok z limonki

1 łyżka sos rybny lub sos sojowy

1 łyżka cukier trzcinowy nierafinowany

2 szczyp. świeżo mielony pieprz czarny plus dodatkowa ilość do oprószenia

2 szczyp. kurkuma

2 szczyp. imbir mielony

0.50 łyżecz. skrobia ziemniaczana

1 szczyp. sól do smaku

1 szt. skórka otarta z pomarańczy do dekoracji (opcjonalnie)

Przydatne przybory kuchenne

1 szt. miska

1 szt. garnek

1 szt. miseczki

Części urządzenia Thermomix

1 szt. miarka

1 szt. koszyczek

1 szt. kopystka

Przygotowanie


Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Na kuchence, w dużym garnku ugotować odważony makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu kontynuować przygotowanie przepisu.

Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać 1 ząbek czosnku, dusić 2 min 30 s/120°C/obr. łyżka.

Dodać krewetki, upewniając się, że są równomiernie rozłożone na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 2 ząbki czosnku, cebulę szalotkę i papryczkę chili, dodać pozostałe 15 g oleju, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 5 min/120°C/obr. łyżka.

Dodać sok pomarańczowy, sok z limonki, sos rybny, cukier, pieprz, kurkumę, imbir i skrobię ziemniaczaną, gotować 5 min/100°C/obr. 2. Doprawić do smaku solą. Przełożyć do naczynia z rumienionymi krewetkami, wymieszać kopystką. Ugotowany makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do 4 miseczek. Na wierzch wyłożyć rumienione krewetki wraz z sosem. Makaron z krewetkami w pomarańczowym sosie podawać oprószony pieprzem, udekorowany rozdrobnioną natką pietruszki i skórką otartą z pomarańczy.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły