Makaron z krewetkami
hanna.krzykala
Wartości odżywcze na porcję
Energia
662
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g krewetki
2 łyżecz. masło
1 pęcz. nać pietruszki
1 szt. ząbek czosnku
10 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. cukinia
1.50 szt. papryka
1 opak. makaron lubella pióra
3 łyżka majonez
2 łyżka śmietana 18%
1 łyżka olej
1 szczyp. przyprawa
Przygotowanie
Obrać i pokroić pieczarki i resztę warzyw w kostkę (w cukinii wydrążyć środek). Pieczarki odparować z wody na wolnym ogniu, cukinię podsmażyć na łyżce oleju z przyprawami (według uznania) aż stanie się szklista. Pokroić ser mozarella w kostkę.
Oczyścić krewetki z wnętrzności, rozpuścić 2 łyżeczki masła na patelni, wrzucić krewetki i dodać przeciśnięty czosnek oraz pokrojoną świeżą natkę pietruszki. Podsmażone krewetki odstawić do wystygnięcia.
Zagotować i osolić wodę na makaron, gdy się zagotuje wrzucamy go do wody i czekamy aż zrobi się al dente.
Przygotowanie sosu: Do miseczki dać 3 łyżki majonezu i 2 łyżki śmietany, wymieszać. Do mieszanki dodać suszony koperek, pietruszkę i czosnek oraz dodać magii. Wszystkie składniki wymieszać razem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
662
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.