Makaron z karmelizowaną cebulą i mlekiem kokosowym

Lubella
Makaron z karmelizowaną cebulą i mlekiem kokosowym

0

0 / 0

Makaron kokardki z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami to pomysł na treściwe, wegetariańskie danie o wyrazistym smaku. Sprawdzi się na codzienny obiad, ale też wtedy, gdy chcesz przygotować coś nieco innego niż klasyczny makaron z sosem pomidorowym. Idealny dla osób, które lubią kuchnię roślinną, ale też dla tych, którzy po prostu szukają prostego przepisu z łatwo dostępnych składników. Najlepiej smakuje podany z odrobiną śmietany i świeżym szczypiorkiem. Smaczenego!

15

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron kokardki lubella

2 szt. cebula cukrowa

25 g masło

1 szt. główka czosnku

1 łyżka oliwa z oliwek

6 szt. suszone pomidory w oleju

100 ml śmietanka kokosowa

1 łyżka pasta miso jasna

0.50 łyżecz. suszony tymianek

0.25 łyżecz. sumak

1 szczyp. płatki chili

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Do podania

2 łyżka kwaśna śmietana 18%

1 pęcz. szczypiorek

5 szt. pieczarki

Przygotowanie


1

Odetnij górę główki czosnku, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Zawiń w folię aluminiową i piecz 30–35 minut w 180°C, aż ząbki będą miękkie i kremowe.

2

Cebulę pokrój w cienkie piórka. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu ok. 15 minut, mieszając, aż będzie złocista i słodkawa.

3

Do cebuli dodaj pokrojone w paski suszone pomidory, wyciśnięty pieczony czosnek i chwilę podsmaż.

4

Wlej śmietankę kokosową, dodaj miso, tymianek, sumak i płatki chilli.

5

Gotuj 5 minut na małym ogniu, mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

6

Ugotuj makaron kokardki al dente w osolonej wodzie. Odcedź, zachowując odrobinę wody z gotowania.

7

Wrzuć makaron do sosu, wymieszaj. Jeśli trzeba, dodaj odrobinę wody z gotowania, by sos był bardziej kremowy.

8

Na patelni podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki na odrobinie masła lub oliwy, aż będą złociste.

9

Podawaj makaron z kleksem kwaśnej śmietany, posypany szczypiorkiem i usmażonymi pieczarkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły