Makaron z karmelizowaną cebulą i mlekiem kokosowym

Lubella

Makaron kokardki z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami to pomysł na treściwe, wegetariańskie danie o wyrazistym smaku. Sprawdzi się na codzienny obiad, ale też wtedy, gdy chcesz przygotować coś nieco innego niż klasyczny makaron z sosem pomidorowym. Idealny dla osób, które lubią kuchnię roślinną, ale też dla tych, którzy po prostu szukają prostego przepisu z łatwo dostępnych składników. Najlepiej smakuje podany z odrobiną śmietany i świeżym szczypiorkiem. Smaczenego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaron kokardki z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami to pomysł na treściwe, wegetariańskie danie o wyrazistym smaku. Sprawdzi się na codzienny obiad, ale też wtedy, gdy chcesz przygotować coś nieco innego niż klasyczny makaron z sosem pomidorowym. Idealny dla osób, które lubią kuchnię roślinną, ale też dla tych, którzy po prostu szukają prostego przepisu z łatwo dostępnych składników. Najlepiej smakuje podany z odrobiną śmietany i świeżym szczypiorkiem. Smaczenego!
15
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron kokardki lubella
2 szt. cebula cukrowa
25 g masło
1 szt. główka czosnku
1 łyżka oliwa z oliwek
6 szt. suszone pomidory w oleju
100 ml śmietanka kokosowa
1 łyżka pasta miso jasna
0.50 łyżecz. suszony tymianek
0.25 łyżecz. sumak
1 szczyp. płatki chili
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Do podania
2 łyżka kwaśna śmietana 18%
1 pęcz. szczypiorek
5 szt. pieczarki
Przygotowanie
Odetnij górę główki czosnku, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Zawiń w folię aluminiową i piecz 30–35 minut w 180°C, aż ząbki będą miękkie i kremowe.
Cebulę pokrój w cienkie piórka. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu ok. 15 minut, mieszając, aż będzie złocista i słodkawa.
Do cebuli dodaj pokrojone w paski suszone pomidory, wyciśnięty pieczony czosnek i chwilę podsmaż.
Wlej śmietankę kokosową, dodaj miso, tymianek, sumak i płatki chilli.
Gotuj 5 minut na małym ogniu, mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ugotuj makaron kokardki al dente w osolonej wodzie. Odcedź, zachowując odrobinę wody z gotowania.
Wrzuć makaron do sosu, wymieszaj. Jeśli trzeba, dodaj odrobinę wody z gotowania, by sos był bardziej kremowy.
Na patelni podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki na odrobinie masła lub oliwy, aż będą złociste.
Podawaj makaron z kleksem kwaśnej śmietany, posypany szczypiorkiem i usmażonymi pieczarkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.