Makaron z karczochami, szynką i suszonymi pomidorami

EkspertOdKuchni
Makaron z karczochami, szynką i suszonymi pomidorami

0

0 / 0

Makaron z karczochami, szynką parmeńską, suszonymi pomidorami to pyszna propozycja dla miłośników włoskiej kuchni. Ten aromatyczny i intensywny smak jest idealnym połączeniem delikatnych karczochów, słonej szynki oraz suszonych pomidorów, które nadają całości słodko-kwaśnego smaku. Makaron jest łatwy w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się na obiad, kolację lub specjalną okazję.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

400 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno

400 g karczochy w kawałkach

100 g szynka parmeńska

100 g pomidory suszone w oleju

1 szt. cebula

0.50 szkl. białe wino

0.50 szkl. bulion warzywny

2 łyżka masło

2 łyżka oliwa z oliwek

1 pęcz. zielona pietruszka

4 szt. pomidorki koktajlowe

3 szt. ząbki czosnku

1 łyżka parmezan do posypania

Przygotowanie


1

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż przez 2-3 minuty, aż cebula zmięknie.

2

Dodaj karczochy i suszone pomidory, wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut.

3

Dodaj szynkę parmeńską i smaż przez 2-3 minuty, aż zacznie się lekko rumienić.

4

Wlej białe wino i gotuj na małym ogniu, aż alkohol odparuje.

5

Wlej bulion warzywny i gotuj, aż sos zgęstnieje.

6

W międzyczasie ugotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente.

7

Do sosu dodaj masło, posiekaną pietruszkę i wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany makaron.

8

Posyp parmezanem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wierzch udekoruj pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Podawaj na ciepło.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły