Makaron z kalafiorem i kurczakiem uszlachetniony szafranem
goodfoodlover
Jest to przepis na szybkie i proste danie, które uszlachetnione zostało szafranem - jedną z najbardziej luksusowych przypraw. Dzięki temu danie nadaje się nie tylko na codzienny, szybki obiad ale i na romantyczną kolację lub wizytę gości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1130
kcal
Białka
89
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
5
5 / 1
Jest to przepis na szybkie i proste danie, które uszlachetnione zostało szafranem - jedną z najbardziej luksusowych przypraw. Dzięki temu danie nadaje się nie tylko na codzienny, szybki obiad ale i na romantyczną kolację lub wizytę gości.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. szafran
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżecz. papryka czerwona
1 łyżecz. majeranek
1 łyżecz. curry
200 g makaron pióra lubella
0.25 szkl. gorąca woda
2 szt. pierś z kurczaka
0.50 szt. kalafior
1 szt. cebula
1 szt. cebula dymka
2 łyżka parmezan
Przygotowanie
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do gorącej wody wsyp szafran i odstaw na 10 minut.
Kalafior potnij na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonym wrzątku przez 4-5 minut.
Filet piersi z kurczaka opłucz i potnij na mniejsze kawałki.
Pokrojoną pierś posyp solą, pieprzem, majerankiem, czerwoną papryką oraz curry.
Dokładnie połącz składniki.
Na patelni rozgrzej olej.
Podsmaż wcześniej przygotowane mięso.
Ściągnij z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż cebulkę.
Wsyp wcześniej przygotowanego fileta oraz kalafior.
Wlej wodę szafranową oraz śmietankę.
Wymieszaj dokładnie składniki i duś parę minut.
Wsyp posiekaną zieloną cebulkę i ugotowany makaron.
Całość posyp startym parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1130
kcal
Białka
89
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.