Makaron z kalafiorem i kurczakiem uszlachetniony szafranem

goodfoodlover
Makaron z kalafiorem i kurczakiem uszlachetniony szafranem

5

5 / 1

Jest to przepis na szybkie i proste danie, które uszlachetnione zostało szafranem - jedną z najbardziej luksusowych przypraw. Dzięki temu danie nadaje się nie tylko na codzienny, szybki obiad ale i na romantyczną kolację lub wizytę gości.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. szafran

1 szcz. sól, pieprz

2 łyżeczka papryka czerwona

1 łyżeczka majeranek

1 łyżeczka curry

200 g makaron pióra lubella

0.25 szkl. gorąca woda

2 szt. pierś z kurczaka

0.50 szt. kalafior

1 szt. cebula

1 szt. cebula dymka

2 łyżka parmezan

Przygotowanie


1

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Do gorącej wody wsyp szafran i odstaw na 10 minut.

3

Kalafior potnij na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonym wrzątku przez 4-5 minut.

4

Filet piersi z kurczaka opłucz i potnij na mniejsze kawałki.

5

Pokrojoną pierś posyp solą, pieprzem, majerankiem, czerwoną papryką oraz curry.

6

Dokładnie połącz składniki.

7

Na patelni rozgrzej olej.

8

Podsmaż wcześniej przygotowane mięso.

9

Ściągnij z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż cebulkę.

10

Wsyp wcześniej przygotowanego fileta oraz kalafior.

11

Wlej wodę szafranową oraz śmietankę.

12

Wymieszaj dokładnie składniki i duś parę minut.

13

Wsyp posiekaną zieloną cebulkę i ugotowany makaron.

14

Całość posyp startym parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły