5

Składniki

200 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
1 Szczypta
Szafran
1 Szczypta
sól, pieprz
2 Łyżeczki
papryka czerwona
1 Łyżeczka
majeranek
1 Łyżeczka
curry
200 Gramów
ingridient
makaron pióra Lubella
0.25 Szklanki
Gorąca woda
2 Sztuki
Pierś z kurczaka
0.5 Sztuki
kalafior
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
cebula dymka
2 Łyżki
parmezan
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Do gorącej wody wsyp szafran i odstaw na 10 minut.
  3. Kalafior potnij na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonym wrzątku przez 4-5 minut.
  4. Filet piersi z kurczaka opłucz i potnij na mniejsze kawałki.
  5. Pokrojoną pierś posyp solą, pieprzem, majerankiem, czerwoną papryką oraz curry.
  6. Dokładnie połącz składniki.
  7. Na patelni rozgrzej olej.
  8. Podsmaż wcześniej przygotowane mięso.
  9. Ściągnij z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż cebulkę.
  10. Wsyp wcześniej przygotowanego fileta oraz kalafior.
  11. Wlej wodę szafranową oraz śmietankę.
  12. Wymieszaj dokładnie składniki i duś parę minut.
  13. Wsyp posiekaną zieloną cebulkę i ugotowany makaron.
  14. Całość posyp startym parmezanem.

Opis

Jest to przepis na szybkie i proste danie, które uszlachetnione zostało szafranem - jedną z najbardziej luksusowych przypraw. Dzięki temu danie nadaje się nie tylko na codzienny, szybki obiad ale i na romantyczną kolację lub wizytę gości.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!