Makaron z kalafiorem i kurczakiem uszlachetniony szafranem

goodfoodlover
Makaron z kalafiorem i kurczakiem uszlachetniony szafranem

Średnia 5 / 1

Oceń!

Jest to przepis na szybkie i proste danie, które uszlachetnione zostało szafranem - jedną z najbardziej luksusowych przypraw. Dzięki temu danie nadaje się nie tylko na codzienny, szybki obiad ale i na romantyczną kolację lub wizytę gości.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. szafran

1 szczyp. sól, pieprz

2 łyżecz. papryka czerwona

1 łyżecz. majeranek

1 łyżecz. curry

200 g makaron pióra lubella

0.25 szkl. gorąca woda

2 szt. pierś z kurczaka

0.50 szt. kalafior

1 szt. cebula

1 szt. cebula dymka

2 łyżka parmezan

Przygotowanie


Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do gorącej wody wsyp szafran i odstaw na 10 minut.

Kalafior potnij na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonym wrzątku przez 4-5 minut.

Filet piersi z kurczaka opłucz i potnij na mniejsze kawałki.

Pokrojoną pierś posyp solą, pieprzem, majerankiem, czerwoną papryką oraz curry.

Dokładnie połącz składniki.

Na patelni rozgrzej olej.

Podsmaż wcześniej przygotowane mięso.

Ściągnij z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż cebulkę.

Wsyp wcześniej przygotowanego fileta oraz kalafior.

Wlej wodę szafranową oraz śmietankę.

Wymieszaj dokładnie składniki i duś parę minut.

Wsyp posiekaną zieloną cebulkę i ugotowany makaron.

Całość posyp startym parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1130

kcal

Białka

89

gram

Węglowodany

91

gram

Tłuszcze

40

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły