Makaron z kalafiorem

ewa1206
Makaron z kalafiorem

0

0 / 0

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1.50 szkl. makaron muszelki lubella

0.50 szt. kalafior

1 łyżka masło

2 łyżka mąka pszenna

300 mleko uht 3,2%

1 łyżeczka musztarda

100 g ser żółty

4 łyżka płatki migdałowe

2 łyżka słonecznik łuskany

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz cayenne

Przygotowanie


1

Makaron ugotować w osolonej wodzie (na al. dente) w jednym garnku, tak samo w drugim ugotować kalafior.

2

Przygotować sos beszamelowy: na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć około 3-4 minuty na niewielkim ogniu. Ciągle mieszając dolewać mleko, aż powstanie gęsty sos, dodać pieprz ,sól i musztardę oraz starty ser. Mieszać do momentu, aż ser się roztopi.

3

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

4

Ugotowany, odcedzony makaron i kalafior wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

5

Przygotowanym sosem polać kalafior i makaron, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż sos miejscami się zarumieni. Pod koniec pieczenia dodać na wierzch płatki migdałów.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły