Makaron z kalafiorem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
ewa1206
![Makaron z kalafiorem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977381897.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1.50 szkl. makaron muszelki lubella
0.50 szt. kalafior
1 łyżka masło
2 łyżka mąka pszenna
300 mleko uht 3,2%
1 łyżecz. musztarda
100 g ser żółty
4 łyżka płatki migdałowe
2 łyżka słonecznik łuskany
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz cayenne
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie (na al. dente) w jednym garnku, tak samo w drugim ugotować kalafior.
Przygotować sos beszamelowy: na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć około 3-4 minuty na niewielkim ogniu. Ciągle mieszając dolewać mleko, aż powstanie gęsty sos, dodać pieprz ,sól i musztardę oraz starty ser. Mieszać do momentu, aż ser się roztopi.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Ugotowany, odcedzony makaron i kalafior wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Przygotowanym sosem polać kalafior i makaron, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż sos miejscami się zarumieni. Pod koniec pieczenia dodać na wierzch płatki migdałów.