Makaron z kalafiorem
ewa1206
Wartości odżywcze na porcję
Energia
761
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1.50 szkl. makaron muszelki lubella
0.50 szt. kalafior
1 łyżka masło
2 łyżka mąka pszenna
300 mleko uht 3,2%
1 łyżecz. musztarda
100 g ser żółty
4 łyżka płatki migdałowe
2 łyżka słonecznik łuskany
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz cayenne
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie (na al. dente) w jednym garnku, tak samo w drugim ugotować kalafior.
Przygotować sos beszamelowy: na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć około 3-4 minuty na niewielkim ogniu. Ciągle mieszając dolewać mleko, aż powstanie gęsty sos, dodać pieprz ,sól i musztardę oraz starty ser. Mieszać do momentu, aż ser się roztopi.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Ugotowany, odcedzony makaron i kalafior wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Przygotowanym sosem polać kalafior i makaron, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż sos miejscami się zarumieni. Pod koniec pieczenia dodać na wierzch płatki migdałów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
761
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.