Makaron z kalafiorem

ewa1206
Makaron z kalafiorem

0

0 / 0

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1.50 szkl. makaron muszelki lubella

0.50 szt. kalafior

1 łyżka masło

2 łyżka mąka pszenna

300 mleko uht 3,2%

1 łyżecz. musztarda

100 g ser żółty

4 łyżka płatki migdałowe

2 łyżka słonecznik łuskany

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz cayenne

Przygotowanie


1

Makaron ugotować w osolonej wodzie (na al. dente) w jednym garnku, tak samo w drugim ugotować kalafior.

2

Przygotować sos beszamelowy: na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć około 3-4 minuty na niewielkim ogniu. Ciągle mieszając dolewać mleko, aż powstanie gęsty sos, dodać pieprz ,sól i musztardę oraz starty ser. Mieszać do momentu, aż ser się roztopi.

3

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

4

Ugotowany, odcedzony makaron i kalafior wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

5

Przygotowanym sosem polać kalafior i makaron, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż sos miejscami się zarumieni. Pod koniec pieczenia dodać na wierzch płatki migdałów.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

761

kcal

Białka

35

gram

Węglowodany

60

gram

Tłuszcze

41

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły