Makaron z jagodami w sosie karmelowym

goodfoodlover
Makaron z jagodami w sosie karmelowym

1

5 / 1

Ulubiony makaron ugotowany al dente, świeże owoce sezonowe i pyszny ciągnący się sos karmelowy! Czegóż więcej mógłby chcieć prawdziwy łasuch? Przedstawiamy wyjątkowy przepis na makaron z jagodami w sosie karmelowym!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

50 śmietanka kremowa 30%

100 śmietana kremówka

300 g makaron kokardki lubella

300 g jagody

15 g cukier brązowy

2 g cynamon

200 g cukier

50 g masło

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Sos karmelowy: Cukier wsypać do rondla i podgrzewać do momentu uzyskania płynnej konsystencji i złotym kolorze, w trakcie karmelizacji nie mieszać, można obracać rondlem, aby cukier równo się rozpuszczał. Gdy cukier nabierze złotej barwy dodać masło i całość mocno wymieszać, a następnie dodać śmietanę i ponownie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Sos przed podaniem wystudzić.

2

Danie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją użytkowania. Na patelnię wylać śmietaną i dodać jagody, delikatnie podgrzać. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię, dodać masło i wymieszać.

3

Przygotuj najpierw składniki - ułatwisz sobie gotowanie :)

4

Makaron z jagodami przełożyć na talerz, posypać dodatkowi jagodami oraz cukrem wymieszanym z cynamonem, następnie polać sosem karmelowym. Danie można ozdobić listkami mięty lub melisy, a także jadalnymi kwiatami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły