Makaron z jagodami w sosie karmelowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
goodfoodlover
![Makaron z jagodami w sosie karmelowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976072954.jpeg&w=3840&q=75)
Ulubiony makaron ugotowany al dente, świeże owoce sezonowe i pyszny ciągnący się sos karmelowy! Czegóż więcej mógłby chcieć prawdziwy łasuch? Przedstawiamy wyjątkowy przepis na makaron z jagodami w sosie karmelowym!
2
5 / 1
Ulubiony makaron ugotowany al dente, świeże owoce sezonowe i pyszny ciągnący się sos karmelowy! Czegóż więcej mógłby chcieć prawdziwy łasuch? Przedstawiamy wyjątkowy przepis na makaron z jagodami w sosie karmelowym!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
50 śmietanka kremowa 30%
100 śmietana kremówka
300 g makaron kokardki lubella
300 g jagody
15 g cukier brązowy
2 g cynamon
200 g cukier
50 g masło
1 łyżka masło
Przygotowanie
Sos karmelowy: Cukier wsypać do rondla i podgrzewać do momentu uzyskania płynnej konsystencji i złotym kolorze, w trakcie karmelizacji nie mieszać, można obracać rondlem, aby cukier równo się rozpuszczał. Gdy cukier nabierze złotej barwy dodać masło i całość mocno wymieszać, a następnie dodać śmietanę i ponownie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Sos przed podaniem wystudzić.
Danie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją użytkowania. Na patelnię wylać śmietaną i dodać jagody, delikatnie podgrzać. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię, dodać masło i wymieszać.
Przygotuj najpierw składniki - ułatwisz sobie gotowanie :)
Makaron z jagodami przełożyć na talerz, posypać dodatkowi jagodami oraz cukrem wymieszanym z cynamonem, następnie polać sosem karmelowym. Danie można ozdobić listkami mięty lub melisy, a także jadalnymi kwiatami.