Makaron z grzybami po włosku

blogerzydlalubelli
Makaron z grzybami po włosku

0

5 / 1

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. makaron lubella wstążki długie

80 dag. grzyby leśne

4 szt. szalotka

3 szt. ząbek czosnku

0.50 szt. papryczka ostra chili

0.50 łyżecz. starta skórka cytryny

200 śmietana kremówka

150 białe wino półwytrawne

2 łyżka masło

2 szczyp. suszony rozmaryn

2 szczyp. suszony tymianek

1 pęcz. natka pietruszki

2 szczyp. sól morska

2 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz

4 szczyp. parmezan tarty

Przygotowanie


1

Cebulę szalotkę i czosnek obrać, paprykę chili wydrążyć z nasion posiekać.

2

Oczyścić z igliwia grzyby, pokroić na niezbyt małe kawałki.

3

W rondlu lub na szerokiej patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, szalotkę oraz paprykę, chwilę zeszklić, dodać pokrojone grzyby, wlać wino, dodać skórkę z cytryny.

4

Dusić 10 minut, mieszać aż wino odparuje, doprawić solą oraz pieprzem do smaku,

5

wlać śmietankę o temp pokojowej, odparować, trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

6

Doprawić do smaku suszonym tymiankiem i rozmarynem. Zestawić z ognia.

7

Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg wskazówek podanych na opakowaniu, odcedzić.

8

Połączyć z sosem, rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Natychmiast podawać

Wartości odżywcze na porcję


Energia

653

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

84

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły