Makaron z grzybami po włosku
blogerzydlalubelli
Wartości odżywcze na porcję
Energia
653
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. makaron lubella wstążki długie
80 dag. grzyby leśne
4 szt. szalotka
3 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. papryczka ostra chili
0.50 łyżecz. starta skórka cytryny
200 śmietana kremówka
150 białe wino półwytrawne
2 łyżka masło
2 szczyp. suszony rozmaryn
2 szczyp. suszony tymianek
1 pęcz. natka pietruszki
2 szczyp. sól morska
2 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
4 szczyp. parmezan tarty
Przygotowanie
Cebulę szalotkę i czosnek obrać, paprykę chili wydrążyć z nasion posiekać.
Oczyścić z igliwia grzyby, pokroić na niezbyt małe kawałki.
W rondlu lub na szerokiej patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, szalotkę oraz paprykę, chwilę zeszklić, dodać pokrojone grzyby, wlać wino, dodać skórkę z cytryny.
Dusić 10 minut, mieszać aż wino odparuje, doprawić solą oraz pieprzem do smaku,
wlać śmietankę o temp pokojowej, odparować, trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku suszonym tymiankiem i rozmarynem. Zestawić z ognia.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg wskazówek podanych na opakowaniu, odcedzić.
Połączyć z sosem, rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Natychmiast podawać
Wartości odżywcze na porcję
Energia
653
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.