Makaron z grzybami po włosku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
blogerzydlalubelli
![Makaron z grzybami po włosku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699972979547.jpeg&w=3840&q=75)
0
5 / 1
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. makaron lubella wstążki długie
80 dag. grzyby leśne
4 szt. szalotka
3 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. papryczka ostra chili
0.50 łyżecz. starta skórka cytryny
200 śmietana kremówka
150 białe wino półwytrawne
2 łyżka masło
2 szczyp. suszony rozmaryn
2 szczyp. suszony tymianek
1 pęcz. natka pietruszki
2 szczyp. sól morska
2 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
4 szczyp. parmezan tarty
Przygotowanie
Cebulę szalotkę i czosnek obrać, paprykę chili wydrążyć z nasion posiekać.
Oczyścić z igliwia grzyby, pokroić na niezbyt małe kawałki.
W rondlu lub na szerokiej patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, szalotkę oraz paprykę, chwilę zeszklić, dodać pokrojone grzyby, wlać wino, dodać skórkę z cytryny.
Dusić 10 minut, mieszać aż wino odparuje, doprawić solą oraz pieprzem do smaku,
wlać śmietankę o temp pokojowej, odparować, trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku suszonym tymiankiem i rozmarynem. Zestawić z ognia.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg wskazówek podanych na opakowaniu, odcedzić.
Połączyć z sosem, rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Natychmiast podawać