Makaron z grzybami po włosku

blogerzydlalubelli
Makaron z grzybami po włosku

0

5 / 1

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. makaron lubella wstążki długie

80 dek. grzyby leśne

4 szt. szalotka

3 szt. ząbek czosnku

0.50 szt. papryczka ostra chili

0.50 łyżeczka starta skórka cytryny

200 śmietana kremówka

150 białe wino półwytrawne

2 łyżka masło

2 szcz. suszony rozmaryn

2 szcz. suszony tymianek

1 pęcz. natka pietruszki

2 szcz. sól morska

2 szcz. świeżo mielony czarny pieprz

4 szcz. parmezan tarty

Przygotowanie


1

Cebulę szalotkę i czosnek obrać, paprykę chili wydrążyć z nasion posiekać.

2

Oczyścić z igliwia grzyby, pokroić na niezbyt małe kawałki.

3

W rondlu lub na szerokiej patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, szalotkę oraz paprykę, chwilę zeszklić, dodać pokrojone grzyby, wlać wino, dodać skórkę z cytryny.

4

Dusić 10 minut, mieszać aż wino odparuje, doprawić solą oraz pieprzem do smaku,

5

wlać śmietankę o temp pokojowej, odparować, trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

6

Doprawić do smaku suszonym tymiankiem i rozmarynem. Zestawić z ognia.

7

Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg wskazówek podanych na opakowaniu, odcedzić.

8

Połączyć z sosem, rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Natychmiast podawać

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły