Makaron z fasolką szparagową i pomidorami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Makaron z fasolką szparagową i pomidorami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F4590-1702057762245.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne danie makaronowe z fasolką szparagową i pomidorami. Szukasz prostego przepisu na smaczny obiad? Właśnie go znalazłeś! Danie sprawdzi się także jako składnik kuchni wegetariańskiej - nie zawiera mięsa.
1
3.0 / 37
Pyszne danie makaronowe z fasolką szparagową i pomidorami. Szukasz prostego przepisu na smaczny obiad? Właśnie go znalazłeś! Danie sprawdzi się także jako składnik kuchni wegetariańskiej - nie zawiera mięsa.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg fasola szparagowa
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól morska
400 g makaron lubella pióra
5 szt. pomidor
3 szt. ząbek czosnku
10 szt. cebula biała
3 szt. tymianek
4 łyżka oliwa
Przygotowanie
Makaron gotujemy al'dente. Z fasoli obcinamy końce i dzielimy strączki na pół. Pomidory parzymy i gdy nieco ostygną ściągamy skórkę, kroimy na pół poprzecznie i wyrzucamy pestki. Dzielimy na drobne kawałki. Czosnek rozdrabniamy. Cebulki obieramy i dzielimy na ćwiartki.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulki i lekko je rumienimy. Dokładamy pomidory i smażymy razem kilka minut. Wrzucamy fasolę, czosnek i otarty z łodyżek tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Dusimy pod przykryciem ok 20 - 30 min. Na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, na koniec dodajemy makaron i jeszcze dusimy ok. 5 min.