Makaron z fasolką szparagową i pomidorami

uwielbiampl
Makaron z fasolką szparagową i pomidorami

1

3.0 / 37

Pyszne danie makaronowe z fasolką szparagową i pomidorami. Szukasz prostego przepisu na smaczny obiad? Właśnie go znalazłeś! Danie sprawdzi się także jako składnik kuchni wegetariańskiej - nie zawiera mięsa.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg fasola szparagowa

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól morska

400 g makaron lubella pióra

5 szt. pomidor

3 szt. ząbek czosnku

10 szt. cebula biała

3 szt. tymianek

4 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy al'dente. Z fasoli obcinamy końce i dzielimy strączki na pół. Pomidory parzymy i gdy nieco ostygną ściągamy skórkę, kroimy na pół poprzecznie i wyrzucamy pestki. Dzielimy na drobne kawałki. Czosnek rozdrabniamy. Cebulki obieramy i dzielimy na ćwiartki.

2

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulki i lekko je rumienimy. Dokładamy pomidory i smażymy razem kilka minut. Wrzucamy fasolę, czosnek i otarty z łodyżek tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

3

Dusimy pod przykryciem ok 20 - 30 min. Na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, na koniec dodajemy makaron i jeszcze dusimy ok. 5 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

707

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

126

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły