Makaron z fasolką szparagową i pomidorami
uwielbiampl
Pyszne danie makaronowe z fasolką szparagową i pomidorami. Szukasz prostego przepisu na smaczny obiad? Właśnie go znalazłeś! Danie sprawdzi się także jako składnik kuchni wegetariańskiej - nie zawiera mięsa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
707
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
126
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.0 / 37
Pyszne danie makaronowe z fasolką szparagową i pomidorami. Szukasz prostego przepisu na smaczny obiad? Właśnie go znalazłeś! Danie sprawdzi się także jako składnik kuchni wegetariańskiej - nie zawiera mięsa.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg fasola szparagowa
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól morska
400 g makaron lubella pióra
5 szt. pomidor
3 szt. ząbek czosnku
10 szt. cebula biała
3 szt. tymianek
4 łyżka oliwa
Przygotowanie
Makaron gotujemy al'dente. Z fasoli obcinamy końce i dzielimy strączki na pół. Pomidory parzymy i gdy nieco ostygną ściągamy skórkę, kroimy na pół poprzecznie i wyrzucamy pestki. Dzielimy na drobne kawałki. Czosnek rozdrabniamy. Cebulki obieramy i dzielimy na ćwiartki.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulki i lekko je rumienimy. Dokładamy pomidory i smażymy razem kilka minut. Wrzucamy fasolę, czosnek i otarty z łodyżek tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Dusimy pod przykryciem ok 20 - 30 min. Na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, na koniec dodajemy makaron i jeszcze dusimy ok. 5 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
707
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
126
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.