Makaron z dynią i szałwią

Lubella

Kremowy makaron z dyniowym sosem, mleczkiem kokosowym i aromatyczną szałwią. Delikatny jesienny obiad, który jest rozgrzewający i pełen smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kremowy makaron z dyniowym sosem, mleczkiem kokosowym i aromatyczną szałwią. Delikatny jesienny obiad, który jest rozgrzewający i pełen smaku.
9
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
160 g makaron lubella fale
1 łyżka oliwa
1 szt. cebula mała
150 g puree z dyni
100 ml mleczko kokosowe
1 łyżecz. koncentrat pomidorowy
5 szt. liście świeżej szałwii
30 g parmezan tarty
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym czasie posiekaj cebulę i podsmaż ją na oliwie, aż się zeszkli.
Dodaj purée z dyni, mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz.
Wrzuć posiekaną szałwię, wymieszaj i gotuj sos do lekkiego wrzenia (ok. 3–4 min).
Połącz sos z makaronem, wymieszaj i podawaj.
Udekoruj parmezanem i listkiem szałwii.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.