Makaron z cytrynową ricottą

Lubella
Makaron z cytrynową ricottą

0

0 / 0

Makaron z cytrynową ricottą to doskonała propozycja na szybki i elegancki obiad lub kolację. Jest orzeźwiający, aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Delikatny, kremowy sos na bazie ricotty z nutą świeżej cytryny doskonale komponuje się z makaronem penne, bazylią i rukolą. To świetny wybór na letnie dni, kiedy masz ochotę na coś lekkiego, ale pełnego smaku.

8

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron penne lubella

200 g ricotta

50 g parmezan

1 szt. cytryna

40 g rukola

1 szczyp. płatki chili

1 pęcz. bazylia świeża

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami z opakowania. Zostaw 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.

2

W garnku wymieszaj ricottę, skórkę i sok z jednej cytryny, parmezan, sól, pieprz i wodę z gotowania makaronu na gładki sos.

3

Dodaj ugotowany makaron, rukolę i wymieszaj z sosem.

4

Makaron podawaj posypany dodatkowym parmezanem, płatkami chilli i świeżą bazylią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły