Makaron z cytrynową ricottą

Lubella

Makaron z cytrynową ricottą to doskonała propozycja na szybki i elegancki obiad lub kolację. Jest orzeźwiający, aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Delikatny, kremowy sos na bazie ricotty z nutą świeżej cytryny doskonale komponuje się z makaronem penne, bazylią i rukolą. To świetny wybór na letnie dni, kiedy masz ochotę na coś lekkiego, ale pełnego smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaron z cytrynową ricottą to doskonała propozycja na szybki i elegancki obiad lub kolację. Jest orzeźwiający, aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Delikatny, kremowy sos na bazie ricotty z nutą świeżej cytryny doskonale komponuje się z makaronem penne, bazylią i rukolą. To świetny wybór na letnie dni, kiedy masz ochotę na coś lekkiego, ale pełnego smaku.
8
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron penne lubella
200 g ricotta
50 g parmezan
1 szt. cytryna
40 g rukola
1 szczyp. płatki chili
1 pęcz. bazylia świeża
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami z opakowania. Zostaw 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
W garnku wymieszaj ricottę, skórkę i sok z jednej cytryny, parmezan, sól, pieprz i wodę z gotowania makaronu na gładki sos.
Dodaj ugotowany makaron, rukolę i wymieszaj z sosem.
Makaron podawaj posypany dodatkowym parmezanem, płatkami chilli i świeżą bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.