Makaron z cukinii z tofu

EkspertOdKuchni
Makaron z cukinii z tofu

0

0 / 0

Makaron z cukinii z tofu to lekka i zdrowa propozycja na obiad. Zamiast klasycznego makaronu używamy cienko pokrojonej cukinii, która doskonale imituje kształt i strukturę makaronu, a jednocześnie jest niskokaloryczna i bogata w cenne wartości odżywcze. To idealny wybór zarówno dla wegetarian, jak i osób, które cenią sobie sycące, lekkostrawne i wyjątkowo smaczne dania. Życzymy smacznego!

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. cukinia

200 g tofu

1 szt. cebula biała

2 szt. ząbki czosnku

2 łyżka sos sojowy

2 łyżka sezam

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

1 szt. parmezan do posypania

1 pęcz. szczypiorek do posypania

Przygotowanie


1

Cukinię myjemy i kroimy w julienne, czyli cienkie słupki. Tofu kroimy w drobną kostkę.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pokrojoną drobno cebulę białą.

3

Po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone tofu.

4

Całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię.

5

Smażymy do momentu, aż cukinia będzie miękka. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy i sezam.

6

Makaron z cukinii z tofu podajemy z posiekanym drobno szczypiorkiem i startym parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2462

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

262

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły