Makaron z cukinii z tofu
EkspertOdKuchni
Makaron z cukinii z tofu to lekka i zdrowa propozycja na obiad. Zamiast klasycznego makaronu używamy cienko pokrojonej cukinii, która doskonale imituje kształt i strukturę makaronu, a jednocześnie jest niskokaloryczna i bogata w cenne wartości odżywcze. To idealny wybór zarówno dla wegetarian, jak i osób, które cenią sobie sycące, lekkostrawne i wyjątkowo smaczne dania. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2462
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
262
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaron z cukinii z tofu to lekka i zdrowa propozycja na obiad. Zamiast klasycznego makaronu używamy cienko pokrojonej cukinii, która doskonale imituje kształt i strukturę makaronu, a jednocześnie jest niskokaloryczna i bogata w cenne wartości odżywcze. To idealny wybór zarówno dla wegetarian, jak i osób, które cenią sobie sycące, lekkostrawne i wyjątkowo smaczne dania. Życzymy smacznego!
9
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. cukinia
200 g tofu
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka sezam
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
1 szt. parmezan do posypania
1 pęcz. szczypiorek do posypania
Przygotowanie
Cukinię myjemy i kroimy w julienne, czyli cienkie słupki. Tofu kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pokrojoną drobno cebulę białą.
Po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone tofu.
Całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię.
Smażymy do momentu, aż cukinia będzie miękka. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy i sezam.
Makaron z cukinii z tofu podajemy z posiekanym drobno szczypiorkiem i startym parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2462
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
262
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.