Makaron z cukinią i botwinką

blogerzydlalubelli

Wartości odżywcze na porcję
Energia
883
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
117
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
25 dag. makaron lubella mini kokardki
1 szt. cukinia
1 szt. cebula duża
1 pęcz. botwinka bez korzenia
1 szt. papryka biała
4 szt. suszone pomidory w zalewie
3 szt. ząbek czosnku
3 łyżka oliwa z oliwek
50 g parmezan tarty
50 śmietanka 12%
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, aż się zeszkli. Następnie dodaj paprykę, cukinię oraz suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę, chwilę podsmaż, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj pokrojone łodygi botwinki wraz z liśćmi oraz odcedzony i ugotowany makaron. Wszystko zalej śmietanką i razem wymieszaj.
Całość chwilę podgrzej i na koniec dopraw jeszcze dla smaku. Następnie ułóż na talerzu i posyp parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
883
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
117
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.