Makaron z burakami

lubella
Makaron z burakami

0

3.9 / 15

Makaron z przepysznym, aromatycznym pesto buraczanym oraz serem feta. Buraki warto wprowadzić do swojego jadłospisu ze względu na dużą obecność witaminy C, karotenoidów oraz kwasu foliowego.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron spaghetti lubella

1 szt. burak

50 g orzechy włoskie

50 g parmezan

50 oliwa

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

100 g ser feta

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Buraka gotujemy do miękkości, a następnie studzimy.

3

Buraka blendujemy z czosnkiem, orzechami włoskimi, startym parmezanem (można go zastąpić innym twardym serem), oliwą, solą i pieprzem.

4

Makaron łączymy z pesto buraczanym. Posypujemy serem feta i bazylią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1148

kcal

Białka

41

gram

Węglowodany

103

gram

Tłuszcze

62

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły