Makaron z burakami
lubella
Makaron z przepysznym, aromatycznym pesto buraczanym oraz serem feta. Buraki warto wprowadzić do swojego jadłospisu ze względu na dużą obecność witaminy C, karotenoidów oraz kwasu foliowego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1148
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.9 / 15
Makaron z przepysznym, aromatycznym pesto buraczanym oraz serem feta. Buraki warto wprowadzić do swojego jadłospisu ze względu na dużą obecność witaminy C, karotenoidów oraz kwasu foliowego.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron spaghetti lubella
1 szt. burak
50 g orzechy włoskie
50 g parmezan
50 oliwa
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
100 g ser feta
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Buraka gotujemy do miękkości, a następnie studzimy.
Buraka blendujemy z czosnkiem, orzechami włoskimi, startym parmezanem (można go zastąpić innym twardym serem), oliwą, solą i pieprzem.
Makaron łączymy z pesto buraczanym. Posypujemy serem feta i bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1148
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.