Makaron z brokułem na ciepło
plogos67
Makaron świderki z brokułem i kurczakiem na ciepło.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1038
kcal
Białka
91
gram
Węglowodany
128
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaron świderki z brokułem i kurczakiem na ciepło.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
30 dag. makaron lubella świderki
1 szt. brokuły
1 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
40 dag. pierś z kurczaka
1 szt. kawałek imbiru
1 łyżecz. słodka papryka w proszku
0.50 łyżecz. ostra papryka w proszku
0.50 łyżecz. suszona bazylia
0.50 łyżecz. oregano
0.50 łyżecz. pieprz
0.50 łyżecz. sól
1 łyżka oliwa
4 łyżecz. ocet winny
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i umieszczamy w miseczce. Dodajemy paprykę słodką i ostrą, oregano, bazylię, pieprz, sól i dokładnie mieszamy.
Różyczki brokułu odciąć od łodygi, a następnie je blanszujemy.
Cebulę, imbir i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir siekamy na drobno. Paprykę myjemy i pozbywamy się gniazda nasiennego. Kroimy paprykę w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę smażymy pierś z kurczaka, dodajemy czosnek, imbir oraz cebule i podsmażamy. Dodajemy paprykę i smażymy około dwie minuty. Dodajemy brokuł i chwilę podsmażamy. Dodajemy makaron i smażymy przez chwilę.
Na końcu dodajemy ocet winny i podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty. Przed podaniem dekorujemy według uznania np. listkiem bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1038
kcal
Białka
91
gram
Węglowodany
128
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.