Makaron z brokułem na ciepło

plogos67
Makaron z brokułem na ciepło

Średnia 0 / 0

Oceń!

Makaron świderki z brokułem i kurczakiem na ciepło.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

30 dag. makaron lubella świderki

1 szt. brokuły

1 szt. cebula

1 szt. papryka czerwona

40 dag. pierś z kurczaka

1 szt. kawałek imbiru

1 łyżecz. słodka papryka w proszku

0.50 łyżecz. ostra papryka w proszku

0.50 łyżecz. suszona bazylia

0.50 łyżecz. oregano

0.50 łyżecz. pieprz

0.50 łyżecz. sól

1 łyżka oliwa

4 łyżecz. ocet winny

Przygotowanie


Makaron gotujemy al dente.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i umieszczamy w miseczce. Dodajemy paprykę słodką i ostrą, oregano, bazylię, pieprz, sól i dokładnie mieszamy.

Różyczki brokułu odciąć od łodygi, a następnie je blanszujemy.

Cebulę, imbir i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir siekamy na drobno. Paprykę myjemy i pozbywamy się gniazda nasiennego. Kroimy paprykę w paseczki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę smażymy pierś z kurczaka, dodajemy czosnek, imbir oraz cebule i podsmażamy. Dodajemy paprykę i smażymy około dwie minuty. Dodajemy brokuł i chwilę podsmażamy. Dodajemy makaron i smażymy przez chwilę.

Na końcu dodajemy ocet winny i podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty. Przed podaniem dekorujemy według uznania np. listkiem bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1038

kcal

Białka

91

gram

Węglowodany

128

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły