Makaron z brokułami i kiełbasą śląską zapiekany z serem i sosem pomidorowym
lubella
Wartości odżywcze na porcję
Energia
631
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 2
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
150 g makaron lubella kolanka ozdobne
390 g pomidory krojone łowicz
200 g brokuły
150 g kiełbasa śląska
1 szt. cebula mała
1 łyżka olej
50 g ser żółty
1 łyżecz. sól, pieprz
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu., a brokuły ugotuj al dente.
Kiełbasę i cebulę pokrój w plasterki. Kiełbasę podsmaż na oleju i odłóż. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i dodaj krojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem i chwilę podduś.
Ugotowany makaron wymieszaj z brokułami, kiełbasą i sosem pomidorowym, i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Posyp startym żółtym serem i piecz 10 minut w 180 stopniach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
631
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.