Makaron z brokułami i kiełbasą śląską zapiekany z serem i sosem pomidorowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Makaron z brokułami i kiełbasą śląską zapiekany z serem i sosem pomidorowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974566247.jpeg&w=3840&q=75)
1
5 / 2
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
150 g makaron lubella kolanka ozdobne
390 g pomidory krojone łowicz
200 g brokuły
150 g kiełbasa śląska
1 szt. cebula mała
1 łyżka olej
50 g ser żółty
1 łyżecz. sól, pieprz
Przygotowanie
1
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu., a brokuły ugotuj al dente.
2
Kiełbasę i cebulę pokrój w plasterki. Kiełbasę podsmaż na oleju i odłóż. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i dodaj krojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem i chwilę podduś.
3
Ugotowany makaron wymieszaj z brokułami, kiełbasą i sosem pomidorowym, i przełóż do naczynia żaroodpornego.
4
Posyp startym żółtym serem i piecz 10 minut w 180 stopniach.