Makaron z botwiną, szparagami, kurczakiem i ricottą
blogerzydlalubelli
Wartości odżywcze na porcję
Energia
817
kcal
Białka
82
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szkl. makaron lubella mini rurki z warzywami
10 szt. szparagi
1 pęcz. botwinka bez korzenia
5 szt. mini cukinia
200 g ricotta
400 g pierś kurczaka
1 szt. szalotka
1 szt. ząbek czosnku
1 szczyp. świeży rozmaryn
1 szczyp. natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. oliwa z oliwek
1 szkl. białe wino
Przygotowanie
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Pierś kurczaka pokrój w plastry i podsmaż ze składnikami. Dodaj świeży rozmaryn. Szparagi i cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Liście botwiny pozostaw w całości. Z patelni wyciągnij rozmaryn. Natomiast wrzuć pokrojone warzywa i botwinę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj wino. Duś składniki 4-5 minut. Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj sos.
Na koniec dodaj garść posiekanej natki pietruszki. Jeśli uznasz to za konieczne to dodaj więcej soli i pieprzu. Ugotowany makaron wymieszaj ze składnikami. Podaj od razu. Przed podaniem posyp świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
817
kcal
Białka
82
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.