Makaron z botwiną, szparagami, kurczakiem i ricottą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
blogerzydlalubelli
![Makaron z botwiną, szparagami, kurczakiem i ricottą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977381385.jpeg&w=3840&q=75)
1
0 / 0
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szkl. makaron lubella mini rurki z warzywami
10 szt. szparagi
1 pęcz. botwinka bez korzenia
5 szt. mini cukinia
200 g ricotta
400 g pierś kurczaka
1 szt. szalotka
1 szt. ząbek czosnku
1 szczyp. świeży rozmaryn
1 szczyp. natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. oliwa z oliwek
1 szkl. białe wino
Przygotowanie
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Pierś kurczaka pokrój w plastry i podsmaż ze składnikami. Dodaj świeży rozmaryn. Szparagi i cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Liście botwiny pozostaw w całości. Z patelni wyciągnij rozmaryn. Natomiast wrzuć pokrojone warzywa i botwinę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj wino. Duś składniki 4-5 minut. Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj sos.
Na koniec dodaj garść posiekanej natki pietruszki. Jeśli uznasz to za konieczne to dodaj więcej soli i pieprzu. Ugotowany makaron wymieszaj ze składnikami. Podaj od razu. Przed podaniem posyp świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.