Makaron z botwiną, szparagami, kurczakiem i ricottą

blogerzydlalubelli
Makaron z botwiną, szparagami, kurczakiem i ricottą

1

0 / 0

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szkl. makaron lubella mini rurki z warzywami

10 szt. szparagi

1 pęcz. botwinka bez korzenia

5 szt. mini cukinia

200 g ricotta

400 g pierś kurczaka

1 szt. szalotka

1 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. świeży rozmaryn

1 szczyp. natka pietruszki

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. oliwa z oliwek

1 szkl. białe wino

Przygotowanie


1

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

2

Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Pierś kurczaka pokrój w plastry i podsmaż ze składnikami. Dodaj świeży rozmaryn. Szparagi i cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Liście botwiny pozostaw w całości. Z patelni wyciągnij rozmaryn. Natomiast wrzuć pokrojone warzywa i botwinę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj wino. Duś składniki 4-5 minut. Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj sos.

3

Na koniec dodaj garść posiekanej natki pietruszki. Jeśli uznasz to za konieczne to dodaj więcej soli i pieprzu. Ugotowany makaron wymieszaj ze składnikami. Podaj od razu. Przed podaniem posyp świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

817

kcal

Białka

82

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły